Az új választási rendszer elvileg sokkal egyszerűbb, mint a négy évvel ezelőtti, miután 176 helyett csak 106 egyéni választókerület van és 750 ajánlószelvény összegyűjtése helyett csak 500 aláírást kell szerezni a jelöltállításhoz. Egy szavazó ráadásul több jelöltet is támogathat. Így jóval nagyobb területről és több választótól lehet megszerezni a támogatást, igaz, egy hónap helyett csupán két hét alatt.

Az első tapasztalatok szerint azonban a jelenlegi rendszer kikényszeríti a szervezett aktivista hadsereg felállítását - derül ki a Policy Agenda kutatóintézet választási részjelentéséből. Nem elég csupán begyűjteni az ajánlószelvényeket, amelyeket ráadásul ki lehetett lopni a postaládákból vagy akár pénzért is meg lehetett szerezni. Az aláírásgyűjtő ívet el kell juttatni a választóhoz, ami komoly háttérapparátust és szervezést feltételez.

Meglepő

A Policy Agenda szakértőit látszanak igazolni a számok. Míg 2010-ben a jelöltállítási időszak lezárulta előtt hat nappal választókerületenként 3,6 jelölt állt csatasorba, addig 2014-ben ez az adat csupán 2,6 volt. Négy évvel ezelőtt csupán 44 jelölőszervezet vetette magát nyilvántartásba, míg idén 82, ám míg akkor a 44-ből 20-nak volt valahol jelöltje, a jelenlegi állás szerint most csak 19-nek van valahol legalább egy jelöltje.

Ráadásul az utóbbiak közül két esetben - a Fidesz-KDNP és a baloldali összefogás esetén - több párt állít közös jelölteket. Így végül is mindössze 14 jelölőszervezetről beszélhetünk.

A korábbi rendszerben hat nappal a határidő lejárta előtt a ténylegesen indulók 80 százalékát már nyilvántartásba vették. Most az utolsó pillanatban még bizonyára rengeteg aláírásgyűjtő ívet adnak be az indulásra készülők, ezért nem lehet jó becslést adni.

LMP, Szili, Schmuck

A parlamenti pártok közül az LMP áll a leggyengébben. Tegnapig csak 17 választókerületen állított jelölteket, akik közül nyolcat vettek nyilvántartásba. Négy éve ilyenkor Budapesten a választókerületek 34 százalékában már a startvonalnál állt a jelöltjük, míg jelenleg 5,5 százalék ez az arány. Országosan a körzetek 8,5 százalékában van indulójuk.

A médiában szereplő szervezetek közül egyetlen nyilvántartásba vett jelöltje sincs a Szili Katalin volt szocialista politikus és házelnök nevéhez fűződő Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppártnak, illetve a Schmuck Andor vezette Szociáldemokraták Magyar Polgári Párjának. A Policy Agenda elemzői úgy vélik, hogy ez a két politikai erő a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján valószínűleg nem tud országos listát állítani.