A kormány új alapokra fekteti a megújuló energiaforrások ösztönzési rendszerét, ennek részeként még az idén újraszabályozza a megújuló energiaforrásokból termelt villamos energia kötelező átvételi rendszenét. Az átalakítás célja a társadalmi és nemzetgazdasági hasznosság érvényesítése, szemben a jelenleg fennálló eltorzított, a megújuló energia támogatás eredeti céljaitól eltérő rendszerrel. Az új átvételi rendszer ösztönzi majd a hasznos hőtermelést, az átvételi árak és futamidők rögzítésével egyértelmű, kiszámítható szabályokat fektet le.

A megújuló energiára vonatkozó engedélyekkel kapcsolatos egyszerűsítés kidolgozott koncepciója alapján folyamatban van a tételes normaszöveg előkészítése. A kormány a megújuló energiák egyszerűbb előállításának és egyszerűbb hasznosításának elősegítésével teremt versenyképesebb befektetői környezetet. E jogszabályok módosítása 2011-2012-ben megtörténik - írta a miniszter.

A zöldgazdaság-fejlesztés az Új Széchenyi Terv harmadik legjelentősebb fejezete, amely közvetlenül 140 milliárd forinttal járul hozzá a környezeti állapot javításához és új munkahelyek létrejöttéhez. A ZBR alprogramjain keresztül 31,3 milliárd forintot biztosít energiahatékonysági beruházásokra.

A KEOP pályázatok első szakasza  lezárult. A konstrukciók iránti intenzív érdeklődést a beérkezett pályázatok magas száma is jelzi. Folyamatban van a zöldoktatási, zöld foglalkoztatási programok kidolgozása, amelyek célja a szakképzett munkaerő biztosítása. Kiemelten fontosnak tartjuk a zöld kutatás-fejlesztést, a tudomány-innovációt, a technológia- és gyártókapacitás- fejlesztést. Az ágazati prioritások között is kiemelt szempont az új energetikai, megújuló energiaforrásokat megalapozó környezetvédelmi fejlesztések támogatása - olvasható a miniszteri válaszban.