A közlemény szerint a megállapodást a CBA (China Banking Association) képviselőivel a kínai Hainan szigetén, Hajkou városában írták alá, a Boao Gazdasági és Pénzügyi Fórum kapcsán. A kínai-magyar pénzügyi kapcsolatok fejlődésének fontos állomása, hogy a 2001 óta megrendezett vezető kínai gazdasági és pénzügyi konferenciára az Európai Unió országaiból egyedüliként a Magyar Bankszövetség kapott meghívást.

A március 23-án és 24-én az "Ázsia új jövője, új dinamikája, új víziója" címmel megrendezett eseményen több ázsiai ország politikai-gazdasági vezetői vitatták meg a globális gazdasági és pénzügyi kihívásokat. A fórum egyik kiemelt célja volt az Ázsiai Pénzügyi Együttműködési Szövetség (Asian Financial Cooperation Associaion - AFCA) megalapításának előkészítése.

Az AFCA egyik célkitűzése egy nemzetközi pénzügyi együttműködési platform létrehozása, amelyhez pénzügyi vezetők és intézmények az alapítók ajánlása vagy meghívása alapján csatlakozhatnak Ázsiából vagy Európából. A szakmai együttműködés a bankközi és pénzügyi kapcsolatok megerősödése révén új fejezet nyithat a magyar-kínai gazdasági együttműködésben is - mutat rá a bankszövetség közleménye.