Titkolózik az NGM a 2015-ös költségvetéssel kapcsolatban, ugyanis a napokban nyilvánosságra hozott jövő évi tervezési köriratból gyakorlatilag semmi nem derül ki. Egyetlen számot sikerült leírni benne - az oldalszámokon kívül -, eszerint a 2015-ös büdzsé hiányát a GDP 2,8 százalékára tervezik. Ez sem új információ, hisz az áprilisi konvergenciaprogramba is ezt a számot írták be. (A konvergenciaprogram 2015-re 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel és 2,9 százalékos inflációval számol - miután új prognózis nem került napvilágra, ezt kell jelenleg irányadónak tekinteni.)

A benyújtott NGM-tájékoztató szerint 2015-ben továbbra is prioritás az "előző időszakból örökölt magas államadósság csökkentése". Emellett "a 2010 óta megvalósított sikeres költségvetési konszolidációnak köszönhetően a költségvetési politika a gazdasági növekedés támogatását, illetve megőrzését is szem előtt tarthatja, így a konvergenciaprogram középtávú költségvetési pályája e követelménnyel összhangban került kialakításra" - áll a tárcáknak kiküldött és a kormány.hu-n is megjelent anyagban.

Az államadósság a GDP százalékában (Forrás: MNB)

 

Egy hónap múlva többet tudhatunk

Új makropályával a kormány augusztus 1-jén szolgál, így a 2015-ös kiadási, bevételi főösszegek és a hiányszám is ekkor dől el, ezt követően kezdődhet meg a tényleges tervezési munka a tárcáknál, amelyek eredményeként szeptember 30-ra készülhet el a kormányjavaslat. Ekkor kapja meg a Költségvetési Tanács (KT) véleményezésre az anyagot, majd a KT anyagával együtt október 15-én - jó eséllyel az addig lezajló önkormányzati választások után bő egy héttel kerül a parlament - így a szélesebb nyilvánosság elé.

A költségvetési tervezési tájékoztató érdemi részének több mint fele az uniós támogatások elköltésének technikai mikéntjére, azok tervezésére koncentrál. Hazai források érdemi költésével nem is számol a szaktárca - legalábbis erre nincs érdemi utalás. Vagyis az uniós támogatások nélkül 2015-ben sem várható jelentős beruházás.

Lesz valamekkora nyugdíjemelés

Szűkszavú a bér- és nyugdíjügyekben is a kormány, ugyanakkor talányos is: a bérekről szólva az anyag úgy fogalmaz, hogy "tervezés első szakaszában változatlan mértékű illetményalappal/alapilletménnyel és a közalkalmazotti illetménytáblával kell számolni, a személyi juttatás előirányzat illetményfejlesztés címen nem növelhető". Ebben a mondatban az a meglepő, hogy a bérbefagyasztás csak a "tervezés első szakaszára" vonatkozik, vagyis a kormány később akár dönthet is általános béremelésről a közszférában. A tervezési köriratból megtudható, hogy ezen felül folytatódik a pedagógus-béremelés, illetve 2015-ben is jár a szociális, rendvédelmi és honvédelmi területen dolgozók bérpótléka. Ez a pótlék kvázi béremelésként jelent meg az idén, ezek folyósításával 2015-ben is számolni kell a tárcáknak.

A konvergenciaprogram makropályája (százalék)
20132014201520162017
GDP1,12,32,52,13,1
Háztartások fogyasztása0,21,8222,1
Beruházások5,96,24,1-0,98,5
Infláció1,70,82,933
Az államháztartás hiánya2,22,92,82,51,7
Forrás: Konvergancia program

A nyugdíjasok a tervek szerint a szokásos inflációval korrigált nyugdíjemelésre számíthatnak januárban. Mivel nincs friss inflációs prognózis, a konvergenciaprogram szerint 2,9 százalékos emelés lenne esedékes - ám ezt a képet árnyalja a rekordmélységben levő infláció (defláció), illetve az a tény is, hogy az MNB 2015-re is csak 2,5 százalékos fogyasztói áremelkedésre számít.