Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az év első nyolc hónapjában az államháztartás központi alrendszerének halmozott hiánya 979,9 milliárd forintot tett ki, amely az 1166 milliárdos éves előirányzat 84 százaléka. (Ilyen volt a júliusi egyenleg)

Csak az augusztust tekintve az államháztartás központi alrendszere 163,1 milliárd forintos hiányt mutat. Tavaly 190,8 milliárd volt a többlet.

A bevételek 11 616,3 milliárd forintot tettek ki, 871,1 milliárddal többet, mint egy évvel korábban.

Az NGM kiemeli, hogy jelentősen nőttek áfa-bevételek, ez 2271 milliárd forintot jelent, 174 milliárddal többet, mint tavaly ilyenkor.

Jól fogyott az üzemanyag

A jövedéki adóból származó bevétel az év első nyolc hónapjában 646,7 milliárd forintot tett ki, amely az egy évvel korábbi bevételnél 7,9 milliárd forinttal magasabb. Ebben jelentős szerepet játszik az üzemanyagforgalom emelkedése. Ezt némiképp ellentételezi, hogy a dohánygyártmányokból származó adóbevétel csökkent.

A személyi jövedelemadó államháztartási szintű bevétele az év első nyolc hónapjában 1261,4 milliárd forint volt, amely 128,4 milliárd forinttal magasabb az egy évvel korábbi összegnél.

A szociális hozzájárulási adóból és járulékokból származó bevételek összesen 86,7 milliárddal emelkedtek és 2968 milliárdot értek el. Itt több hatás érvényesült az NGM szerint. Egyrészt csökkent a szocho, másrészt viszont a bruttó keresettömeg-növekedés a tervezettnél magasabb volt.

Az állami vagyonnal kapcsolatos befizetések augusztus végi összege 233,5 milliárd forint volt, melynek meghatározó tétele (149,5 milliárd forint) a termőföld-értékesítésből származott.

Így alakultak a kiadások

A kiadások 12 596,2 milliárd forintot tettek ki az első nyolc hónapban, ez 1577 milliárd forinttal több, mint tavaly.

Itt az NGM kiemeli, hogy közel 34 százalékkal nőttek a lakásépítési támogatásokra fordított kiadások és elérték a 117 milliárdot.

A családi támogatásokra idén az év első nyolc hónapjában összesen 311,1 milliárd forintot fordítottak. 33 milliárd forintba került, hogy előrehozták a családi támogatásokat.

Előlegezik az uniós pénzeket

Az uniós projektekkel összefüggő kifizetések tovább emelkedtek: elérték az 1324,6 milliárd forintot, amely a tavalyi összegnek már közel a kétszerese. Ennek oka, hogy ezeket a hazai költségvetés megelőlegezi, azonban egyelőre az Európai Uniótól jóval kisebb nagyságrendben érkeznek visszatérítések.

Az elkülönített állami pénzalapok kiadásai közül jelentősebb összeget tett ki a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból finanszírozott Start-munkaprogram kiadása, melyre augusztus végéig 167,6 milliárd forintot fordítottak. Ez az előző év azonos időszakában teljesített összegtől 15,5 milliárd forinttal maradt el.

A társadalombiztosítás pénzügyi alapjain belül nagyságrendileg kiemelkedő tétel volt a Nyugdíjbiztosítási Alapnál a nyugellátásokra fordított 2081,2 milliárd forint, ami az éves törvényi módosított előirányzat 66,0 százaléka. Az alacsonyabb időarányos kiadás oka a 2017. év első félévétől ismét érvényesülő korhatáremelés, amelynek miatt az öregségi nyugellátásban részesülők létszáma több mint 30 ezerrel csökkent.