A mostani olajár nem különleges, inkább a 100 dollár körüli szint volt az - fogalmazott Zsoldos István, a Mol Nyrt. vezető közgazdásza az 53. közgazdász vándorgyűlésen. Bár a Kína miatti félelmek is közrejátszanak, rövid távon leginkább a kínálati okok miatt esett az olajár, nagyon gyorsan nőtt ugyanis a nem konvencionális mezők és az OPEC-országok kínálata, olyan tempóban, amire az elmúlt 15 évben nem volt példa. A jelenlegi szintről növekedhet ugyan az olajár, de a következő néhány évben alapvetően alacsony marad - jósolta a szakember.

Az alacsonyabb olajár radikálisan átcsoportosítja a jövedelmeket, a kitermelő országok a kerülnek a vesztes oldalra a fogyasztókkal szemben - összesen kb. ezermilliárd dollárról van szó. Ez azt eredményezte, hogy a mai árszint mellett már egyetlen gazdag Öböl-menti országnak sincs egyensúlyban a költségvetése, még Szaúd-Arábia is elkezdte felélni a tartalékait. Az európai importőrök a nyertes oldalra kerültek, Magyarországon például az olajárcsökkenés pozitív hatása 2013-ban a nominális GDP 2,9 százalékának felelt meg, míg az oroszországi negatív hatás megközelítette a 10 százalékot.

Kép: Forrás: Zsoldos István, Mol

A gázpiacon hasonló folyamat zajlik le, részben az olajárhoz indexált árak, részben a túlkínálat miatt - ez az árcsökkenési trend a közeljövőben is kitarthat. Ezt a várakozást támasztja alá, hogy az amerikai és az ausztrál a cseppfolyós földgáz exportkapacitások 50 százalékkal nőnek 2020-ig, ami túlkínálathoz vezet az európai piacon. Ez azt is eredményez, hogy a gázszállítási szerződésekben az európai piaci árakhoz indexált ár veheti át az olajárhoz kötött árak helyét.

A napenergia költsége az elmúlt 30 évben a századrészére zuhant - ha ez folytatódik, olcsóbb is lehet, mint az egyéb források, bizonyos feltételek mellett. Ezt mutatja az előadás alábbi ábrája:

Forrás: Zsoldos István, Mol


A fenti ábrán jól látszik, hogy a nukleáris energia mutatkozik messze a legdrágábbnak. A képhez hozzá tartozik, hogy Zsoldos a nukleáris energia árára vonatkozóan 5 százalékos tőkeköltséget és az idő- és költségtervek tartását feltételezte, azaz a költségek terén optimista forgatókönyvvel számolt. Az új atomerőművek létjogosultságával kapcsolatos kérdésre úgy fogalmazott, hogy ha valakinek olyan világképe van, hogy óriási infláció lesz Európában és/vagy elszáll a fosszilis energiahordozók ára és/vagy a Nap nem úgy működik, ahogy jelenleg tudjuk, megérheti atomerőművet építeni.