Benyújtotta a kormány az idei költségvetés első módosítását, ám nem Matolcsy György, hanem példátlan módon a fejlesztési miniszter Németh Lászlóné jegyzi. Alig egy hónap telt el az idei évből, ezért itt az ideje módosítani a 2013-as költségvetést - láthatóan így gondolja a kormány, miután tavaly kilenc ízben írta át a büdzsét.

A kiegészítés szerint "Az állam készfizető kezesként felel az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nek az E.On SE-vel kötött adásvételi szerződésből eredő, az E.On Földgáz Trade Földgázkereskedő Zrt. és E.On Földgáz Storage Földgáztároló Zrt. részesedéseinek megvásárlásáért fizetendő legfeljebb 875 millió eurónak megfelelő, az adásvételi szerződésben meghatározott árfolyamon számított forint összegű, valamint a megvásárolandó társaságok tevékenységéhez kapcsolódó készletek megvásárlásáért fizetendő legfeljebb 90 milliárd forint összegű fizetési kötelezettségei teljesítéséért."

Mindez azt jelenti, hogy a szorosan vett, mintegy 255 milliárd forint értékű eszközállomány megvásárlása mellett az állam az ellátáshoz szükséges földgázkészletekre is kezességet vállalt, maximum 90 milliárd forint értékben.

Amennyiben az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. nem teljesíti a fizetési kötelezettségeit, az E.On SE az állami kezesség érvényesítését az államháztartásért felelős miniszternél írásban kezdeményezheti az igényelt összeg és bankszámlaszámának feltüntetésével. Az állami készfizető kezesség 2013. szeptember 30. napjáig áll fenn.

Példátlan "részlet"

A mostani módosítás abból a szempontból is furcsa, hogy nem a költségvetésért felelős Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, hanem a fejlesztési tárcát vivő Németh Lászlóné nyújtotta be - ami több mint szokatlan, mondhatni példátlan. (Mint ismert, Matolcsy az egyik esélyes jelölt az jegybankelnöki székbe.)

Az MVM Zrt. közgyűlése múlt héten, január 31-én hagyta jóvá a fő tulajdonos magyar állam képviselőjének előterjesztését. Az E.On gázüzletágának (a hat tárolóban összesen 6 milliárd köbméter mobil tárolókapacitással rendelkező E.On Földgáz Storage Zrt., illetve a jelenleg inkább veszteséges nagykereskedő E.On Földgáz Trade Zrt.) megvásárlásáról december közepén már kormányhatározat is született. (A hírek szerint a kisrészvényesek sokallották a vételárat, egyikük egy alternatív indítványt is benyújtott.)

Korábban széles skálán szóródtak a lehetséges vételárral kapcsolatos becslések. Mártha Imre volt MVM-vezér az Indexnek azt mondta, "a kormány nagyjából 500 millió euróval többért készül megvenni az E.On cégeit, mint amennyit azok a vagyonértékelések alapján érnek" − ezek Mártha szerint 40 millió, illetve 300 millió euróról szóltak. A 40 millió eurós tétel irreálisan alacsonynak tűnt, ahogyan a még korábban emlegetett 1,2 milliárd eurós lehetséges vételár túlságosan magasnak. Mindenesetre, más szakmabeli vélemények szerint is, az elmúlt évek folyamatai következtében a gázkereskedelmi jog és a zömmel a tárolókból álló eszközök piaci értéke csökkent a 2000-es évek ukrán-orosz gázválságai által meghatározott állapotokhoz képest.

A régió más országaiban is jelentős tárolókapacitások épültek az elmúlt években, a beszerzési útvonalakat és forrásokat sikerült diverzifikálni, a kereslet pedig egész Európában csökkent. Az ügylet értelmét ezért sokan eleve megkérdőjelezték, míg Orbán Viktor kormányfő szerint az a további rezsicsökkentés(ek) alapja lehet, mivel ezáltal a jövőben Magyarország tárgyalhat arról, mennyi gázt, milyen ütemezésben és áron vásárol majd.