Az elmúlt évtizedekben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közvetett, illetve közvetlen tulajdonában - időszaktól függően - közel két tucat ingatlan volt, melyek közül, általában ötöt-hetet rekreációs és üdülési célra használtak. Ezt az üdülőhálózatot 2009-ig teljes egészében felszámolták - indokolta a jegybank közleményben azt, hogy miért vásárolt az idén egy kastélyt.

Az is az indokok között szerepel, hogy a megvásárolt ingatlan Magyarország keleti, gazdaságilag elmaradottabb régiójában, a Tisza közelében található. A Tiszaroff kistelepülésen található Borbély-kúria üdülőként való üzemeltetése mostantól több helyi lakosnak biztosít megélhetést.

Aláhúzták: az ingatlant az elidegenítéssel megbízott közvetítő 680 millió forintért hirdette meg, de a végleges vételár megállapítását megelőző alkufolyamat után végül 415 millió forintért került az MNB tulajdonába.

Hozzátették: társadalmi felelősségvállalási stratégiájának értelmében a jegybank törekszik arra, hogy béren kívüli juttatással, támogatási és segélyezési rendszer működtetésével, valamint egyéb jóléti szolgáltatásokkal támogassa több mint ezer munkavállalóját.