A veszprémi választás óta igazi rémálom minden kétharmados szavazás a Fidesz számára. A független baloldali Kész Zoltán győzelme után ugyanis a Fidesz-KDNP-nek nincs meg a kétharmada a parlamentben. Több javaslat is elbukott már az elmúlt hetekben, és a sorozatnak nincs vége - írja az Index.

Kedden ismét több olyan törvényjavaslatról kellett dönteni, amelynek elfogadásához kétharmad kellett. A Fidesz-KDNP nem egyeztetett az ellenzékkel, így izgulhatott, hogy az MSZP-s, jobbikos, LMP-s és független képviselők mind fegyelmezetten elutasítják-e a javaslatot. Kedd délelőtt kiderült: az ellenzék fegyelmezett volt.

A pénzügyi közvetítőrendszer fejlesztéséről szóló javaslatot ugyanis, amelyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nyújtott be, leszavazta a parlament. 131 igen, 43 nem, 24 tartózkodó szavazattal nem lett meg a kétharmad.

A javaslat a jegybank pénzügyi felügyeleti hatáskörének megerősítéséről szólt. A módosítás szerint a jegybank a jövőben rövidebb időközönként tarthatna vizsgálatokat a pénzügyi piacok egyes szereplőinél. Az MSZP-sek jelezték, elutasítják a javaslatot. Szerintük ugyanis ellehetetleníti, hogy a brókerbotrány károsultjai kártérítési igényt nyújtsanak be a Magyar Nemzeti Bankhoz. Az MSZP szerint a jegybank eddigi is rendelkezett a szükséges jogkörökkel, csak azokkal nem megfelelően élt.

A szavazás után a láthatóan dühös Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető kért szót: a brókerek megvették az ellenzéki frakciókat? Hogy a Jobbikban is a brókerek barátai ülnek, az nekem újdonság - mondta a Fidesz frakcióvezetője.