Az ipari termelés megugrására számítottam, azonban a januári növekedési adat meghaladta a várakozásaimat - kommentált  adatot Balatoni András, az ING Bank Zrt. vezető elemzője. A KSH számai megerősítették azt az alapvető nézetet, hogy a múlt év végi csökkenése a termelési volumennek csak technikai hatásokkal, szezonalitással áll összefüggésben. A visszarendeződés gyors volt. Összességében az ipari termelés 4-5%-kal emelkedhet az idei évben, ezzel kapcsolatban a februári adat lesz leginkább indikatív.

Véleménye szerint a konjunktúramutatók azt igazolják, hogy a gazdasági növekedés egyre inkább az árakra is nyomást gyakorol 2014-ben, ami a várható kamatpályát érdemben befolyásolhatja. Az értékesítési árak várható alakulásáról számot adó alindex - ha kis mértékben is, de - emelkedni kezdett az év elején. Ezek az adatok azonban meglehetősen zajosak, így nem szabad messzemenő következtetéseket levonni egyetlen adatpontból. Ha azonban folytatódik a trend, az azt jelzi, hogy a gazdasági kibocsátás lassan megközelíti vagy meg is haladja a potenciális szintjét, ami az árstabilitást ismét veszélybe sodorhatja - véli a prognoszta.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint idén az ipari termelés az első negyedévében erős lehet, mivel a konjunktúraindexek Európában kedvezőek. Negyedéves szinten 2-3 százalékos, míg az év egészére legalább 5 százalékos növekedést vár az ágazatban, de nem tartja elképzelhetetlennek a kibocsátás 6-8 százalékos bővülését sem.

Az ipari termelés gyorsulása döntően a járműgyártás felfutásának köszönhető, ugyanakkor az energiatermelés visszaesése az enyhe időjárás miatt továbbra is visszafogja az ipar kibocsátását. Ez az év bíztatónak ígérkezik, mind a külső, mind a belső kereslet jelentősen élénkülhet - hangzik Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. senior elemzőjének kommentje. Kérdéses ugyanakkor, hogy az számítástechnikai és elektronikai termékek gyártása, valamint a gyógyszergyártás magára tud-e találni. Suppan idén 6 százalékos növekedést vár, hozzátéve: akonjunktúraindexek alapján nem lenne meglepő akár a kétszámjegyű növekedés sem a következő hónapokban.