Ezt a minisztérium annak kapcsán közölte pénteken az MTI-vel, hogy Borka-Szász Tamás, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökségi korábban tagja közölte, törvényben tiltanák meg, hogy a közszférában dolgozókat "embertelen és igazságtalan" módon közmunkásként foglalkoztassák vissza a korábbinál lényegesen kisebb jövedelemmel. Gréczy Zsolt szóvivő azt mondta, szükség van a közmunkaprogramra, de a mostani program a közmunkát a teljes állással rendelkezőkre is igyekszik kiterjeszteni.

A Belügyminisztérium közleményében hangsúlyozta, a közfoglalkoztatásról és a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó, valamint egyéb törvények módosításáról szóló törvény rögzíti, hogy közfoglalkoztatási jogviszony nem létesíthető olyan feladat végzésére, amelynek ellátására törvény közalkalmazotti, közszolgálati vagy kormányzati szolgálati jogviszonyt ír elő.

A minisztérium szerint a DK-s politikusok tájékozatlansága abban is tetten érhető, hogy mindketten közmunkáról beszéltek, miközben az a közérdekű munkát jelenti, amelyre bíróság ítélheti az embereket. A közfoglalkoztatásban történő részvétel az arra való alkalmasság esetén az egyén választása - hangoztatták.

86 százalékkal nőtt az iskolákban a közmunkások száma

A Világgazdaság számolt be arról, hogy az Emberi Erőforrás Minisztériumhoz tartozó intézményeknél, különösen a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál (Klik) mind többször fordul elő, hogy alkalmazottakat bocsátanak el, majd mint közmunkásokat újra foglalkoztatják őket. Ezt Szél Bernadett , az LMP társelnöke és Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke is jelezte az emberi erőforrás miniszter meghallgatásán a közelmúltban a parlament Népjóléti Bizottsága előtt.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) megerősítette a hvg.hu-nak, hogy 86 százalékkal nőtt az iskolákban a közmunkások száma. A szakszervezet szerint ezek nem új munkaerők, hanem az intézményekből kirúgott korábbi közalkalmazottak. A PDSZ is közleményben szólította fel az Emberi Erőforrás Minisztérium vezetőjét, hogy "haladéktalanul állítsa le ezt a visszataszító gyakorlatot, s tegyen intézkedéseket a közmunkás létbe kényszerítettek eredeti foglalkoztatási viszonyának helyreállítása érdekében!"

Brüsszelnek sem tetszik

Erre a trükkre már az Európai Bizottság is felfigyelt, a programról még márciusban kiadott részletes elemzésében meg is említette, hogy a közmunka kiszorító hatást is gyakorolhat, miután a közmunkabérek elmaradnak a minimálbér szintjétől. Ehhez kapcsolódóan említették meg, hogy önkormányzatoknál dolgoznak olyanok, akik közmunka keretében, alacsonyabb bérért végzik ugyanazt a munkát, amit korábban normális munkaszerződéssel rendelkező alkalmazottként végeztek.

A közmunkával kapcsolatos megjegyzések a legutóbbi jelentésekből (tavaszi előrejelzésből illetve az úgynevezett országspecifikus ajánlásokból) sem maradtak ki - egyikben sem méltatta az uniós javaslattevő-végrehajtó testület. A bizottság szerint ugyanis ez a költséges program nem éri el a deklarált célt, azaz a munkanélküliek visszavezetését az elsődleges munkaerőpiacra, ellenben rengeteg költségvetési forrást emészt fel és torzítja a munkaerőpiac működését. A bizottság megállapította, hogy a rendszer finanszírozásának költsége az elmúlt négy évben megnégyszereződött, a GDP 0,8 százalékára növekedett, és az előrejelzések szerint 2018-ra a mostaninak a duplájára emelkedik - elszívva ezzel a forrásokat az ennél sokkal hatékonyabbnak bizonyuló aktív munkaerő-piaci eszközöktől (pl. képzések). A programból való eredményes kilépés aránya 13,8 százalékos volt 2014 első felében, ami arra utal, hogy a rendszer nem szolgálja kellő hatékonysággal a munkanélküliek visszavezetését a munka világába - állapította meg a bizottság.

A kormánynak erre viszont továbbra is az a válasza, hogy az Európai Bizottsággal már jó ideje vita van ebben a kérdésben, mert a felek teljesen másképpen látják a programot. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi - csütörtöki - kormányszóvivői tájékoztatón is megemlékezett erről egy kérdésre válaszolva - ehhez még annyit tett hozzá: a nézetek nem közeledtek ebben a kérdésben az elmúlt időszakban.