Egyre nagyobb hullámokat ver David Cameron Financial Timesban megjelent cikke, amelyben a brit miniszterelnök a bevándorlók szociális juttatásokhoz való hozzáférésének korlátozására tett javaslatokat. Cameron írásában gyakorlatilag a szegényebb uniós tagállamok állampolgárainak gazdagabb EU-tagállamokba való költözésének korlátozását szorgalmazta, amellyel az Európai Bizottság rosszallását is sikerült kivívnia.

A cikkben leírtakat mind Andor László, foglalkoztatásért felelős uniós biztos, mind Viviane Reding igazságügyi biztos, az Európai Bizottság alelnöke keményen kritizálta, és a szócsatározások az elmúlt napokban gyakorlatilag folyamatos pengeváltásokká alakultak a kelet-közép-európaiak bevándorlásáról szóló vita kapcsán.

Szerdán a cikk megjelenése után - Andor kritikája mellett - Reding kijelentette: a személyek szabad mozgásának elve mindaddig nem alku tárgya, míg egy ország tagja a közös piacnak és az Európai Uniónak. Ehhez pénteken annyit tett hozzá az Europeanvoice.com szerint, hogy amennyiben az Egyesült Királyság el akarja hagyni a egységes uniós piacot, akkor azt nyíltan ki kellene jelentenie.

Cameon pedig egyenesen José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének panaszokodott a vilniusi EU-csúcson, ahol közölte:"nagyon helytelen, hogy nem választott EU-tisztségviselők bírálják a jogos aggodalmak felvetését."

Cameron átlépte a Rubicont

Az egyre élesedő vitával kapcsolatban a magyar uniós biztos a Napi.hu kérdésére elmondta: Cameron ott ment messzebb a korabbiaknál, amikor a Financial Timesban megjelent írásában az uniós munkaerő-áramlás újra gondolasát helyezte kilátásba. Ugyanakkor megjegyezte: a bizottság mostani felszólalása ez ügyben nem előzmények nélküli, hiszen az EB már évek óta kéri a briteket, hogy tényekkel támasszák alá azokat vádakat, amelyek bizonyítják, hogy a kelet-közép-európai bevándorlók nagy gondot jelentenek az Egyesült Királyságnak és létezik segélyturizmus. Eddig ez nem történt meg, viszont a brit miniszterelnök lényegében egy uniós vitát kezdeményez egy tényekkel alá nem támasztott témakörben - jegyezte meg.

Nagyon furcsa, hogy olyan ország panaszkodik a kelet-európai munkaerő bevándorlása miatt, amelyik nagyon sokat profitál abból - utalt a biztos arra, hogy eddig több tanulmány is arra a következtetésre jutott, hogy Nagy-Britannia inkább jól jár a kelet-európai bevándorlókkal, miután adó és járulékok címén sokkal többet fizetnek be, mint amennyit kivesznek a rendszerből.

Miért kellene a vita?

Andor a brit miniszterelnök FT-ben megjelent írására utalva azt is hozzátette: azokat a konkrét javaslatokat, amelyeket Cameron tett, az Egyesült Királyság nagy valószínűséggel saját hatáskörén belül is meg tudná valósítani. A kelet-európai bevándorlók ottéléséből adódó feszültségeket szintén meg lehet saját hatáskörben oldani, ezek az eszközök - például a strukturális alapok - benne vannak most is az uniós eszköztárban, vagyis nem látszik, hogy miért kellene erről a kérdéskörről egy nagy uniós vitát nyitni.

A brit média részéről elhangzott olyan kritika, hogy kelet-európaiakkal kapcsolatos restrikciókról Németország, Hollandia, vagy Franciaország is beszél, azaz nem csak az Egyesült Királyságnak vannak ilyen problémái. A biztos ezekkel az esetekkel kapcsolatban a Napi.hu kérdésére hangsúlyozta: fontos különbség, hogy ezekben a tagállamokban senki sem kérdőjelezi meg a munkaerő szabad áramlásának lehetőségét. A munkaerő-áramlás pedig nem egy elszigetelt dolog - magyarázta Andor -, ez egyebek mellett összefügg az áruk, a tőke és a szolgáltatások szabad áramlásával is, így - ezen összefüggések révén - az egységes piac megkérdőjelezéséig is könnyen eljuthatunk.

A V4-ek is reagáltak

Az uniós biztosok kemény kritikájához immár csatlakozott a négy közép-európai ország kormánya (V4) is, akik felszólították az Egyesült Királyságot, hogy kerülje az alapvető uniós szabadságjogok "szelektív alkalmazását".

A munkaerő szabad áramlása az európai integráció egyik alapköve, nélkülözhetetlen építőköve egy valóban integrált egységes piacnak - közölte Lengyelország, a Cseh Köztársaság, Szlovákia és Magyarország külügyminisztere közösen jegyzett közleményükben a Reuters szerint. A V4-ek tárcavezetői hangsúlyozták, hogy a Kelet- és Közép Európából érkező bevándorlók, amelyek számát Cameron egymillióra taksálja, jelentős hasznot hoztak a brit gazdaságnak.

Fiatalabbak és gazdaságilag aktívabbak, mint az átlagos brit munkaerő, továbbá az Egyesült Királyság nemzeti bevételeihez sokkal nagyobb mértékben járultak hozzá, mint amennyit szociális juttatások révén igénybe vettek - közölték a miniszterek, akik azt is hangsúlyozták: minden, jóléti rendszerrel kapcsolatos visszaélést a jelenlegi uniós jogi keretszabályozások mentén kell kezelni. A V4-ek remélik, hogy az Egyesült Királyság által bevezetett bármilyen erre irányuló szabályozás összhangban lesz az uniós jogi követelményekkel.