Március 28-án életbe a kormány törvénymódosítása az illegális bevándorlással kapcsolatban: ez megakadályozná a Magyarországra érkező harmadik világbeli állampolgárok szabad mozgását az Európai Unió területén. A csak jogi határzár szükségességét szerinte mutatja, hogy szerdán Londonban újabb terrortámadás volt. (Bár az eddigi hírek szerint a legalább három halálos áldozatot követelő merénylő brit állampolgár volt, az Egyesült Királyságban született.)

Továbbá az indokolta a magyar kormány lépését, hogy Törökország és az EU viszonya az elmúlt hónapokban megromlott. Így Lázár szerint szükséges óvintézkedés, hogy egy újabb, biztonsági határkerítéssel és jogi lépésekkel is megakadályozzák, hogy Magyarország területére illegálisan lépjenek be harmadik országból érkező migránsok.

Kitért a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróság elmarasztaló ítéletére is: a testület szerint Magyarország jogsértő módon bánik a menedékkérőkkel, amikor kiutasította őket, valamint a tranzitzónákban embertelen körülmények fogadták az embereket. Lázár szerint a kormány azon az állásponton van, hogy az olyan biztonságos országokba, mint Görögország vagy Törökország bárkit ki lehet utasítani. Ezért az állam megfellebbezi a döntést.