A szeptember végéig tartó időszakban a munkavédelmi hatóság 13 586 munkáltatónál ellenőrizte az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályok betartását. Az eredmény lesújtó, mivel 83,9 százaléknál találtak valamilyen szabálytalanságot, ami másfél százalékos növekedés a tavalyi adatokhoz képest.

Amennyiben a dolgozókat nézzük, úgy azt látjuk, hogy a hatóság valamivel több mint 270 ezer munkavállaló munkavégzési körülményeit vizsgálta és 62,9 százalékuknál talált szabálytalanságot - ez 2 százalékkal magasabb, mint 2013-ban volt. Ide kapcsolódik, hogy a szabálytalan körülmények között foglalkoztatott munkavállalók 33,9 százaléka volt súlyos szabálytalansággal érintett, de viszonylagos jó hír, hogy ez 2,1 százalékkal kevesebb, mint tavaly. A hatóság megjegyzi, hogy bár a legtöbb vizsgálatot az éves ellenőrzési terv szerint végezték, az állampolgárok is számos esetben tettek bejelentést, így a vizsgálatok 7,8 százaléka nekik köszönhető.

Így reagálnak a cégek

Az NMH összefoglalója szerint általánosságban elmondható, hogy a munkáltatók az ellenőrzések során együttműködőek, akárcsak a munkavállalók. A nagyobb munkáltatók általában készségesen, segítőkészen állnak a munkavédelmi ellenőrzésekhez, ám a kisebb, általában szabálytalanul foglalkoztató, a munkavédelmi követelményeket nem ismerő, és be nem tartó munkáltatók esetenként igyekeznek megakadályozni az ellenőrzés lefolytatását.

A szabálytalanságok miatt összesen 19 486 munkavédelmi határozatot hozott a hatóság, melyből mintegy 9 ezer volt az "azonnali intézkedést foganatosító" és 9775 a hiányosság megszüntetését előíró határozat, míg 494 esetben munkavédelmi, 131 esetben eljárási bírságot alkalmaztak a felügyelők összesen 133,3 és 8,1 millió forint értékben.

Forrás: NMH
Kép: Nagyobb méretért kattintson!

Fontos kiemelni, hogy a munkavédelmi felügyelőségekhez az első három negyedévben összesen 1321 közérdekű bejelentés és 192 panasz is érkezett. Ezekkel kapcsolatban az NMH megjegyzi, hogy bár a megkeresések általában csak részben voltak megalapozottak, ám az ellenőrzések során számos esetben találtak a felügyelők más, a bejelentésben nem jelzett munkavédelmi szabálytalanságot, hiányosságot. Ezek után nem meglepő, hogy ezek után a bejelentések után is 10 millió forint munkavédelmi bírságot róttak ki.

Máig sok a súlyos hiba...

A súlyos jogsértések között továbbra is jellemző a magasban végzett munkáknál a megfelelő leesés elleni kollektív műszaki védelem kialakításának hiánya - írja a hatóság, mely szerint a leesés elleni védelemnél gyakori hiba, hogy a munkáltató nem ad egyéni védőeszközt, vagy ha ad, akkor előfordul, hogy azt nem használják a dolgozók.

Forrás: NMH
Kép: Kattintson a nagyobb méretért!

Közműépítési földmunkáknál is sokszor elmarad a dúcolás, miközben a közúti járműforgalom közvetlenül a munkagödör mellett halad, megnövelve ezzel a föld beomlásának veszélyét. Anyagmozgatásnál, raktározásnál gyakori, hogy valaki jogosultság nélkül használja a különböző emelőgépeket, targoncákat, míg a villamos berendezések esetében a közvetlen illetve közvetett érintés elleni védelemmel kapcsolatos hiányosság a leggyakoribb veszélyeztetés.

A feldolgozó ipar, gépipar, illetve a mezőgazdaság területén használt gépek, berendezések esetében továbbra is gyakran fordulnak elő súlyos balesetek a veszélyes tér lehatárolására szolgáló védőburkolatok, biztonsági berendezések hiánya, illetve azok használatának kiiktatása, elmulasztása miatt.

..így sok a baleset is

Az első három negyedévben 147 - közúti baleseti eseményeket is tartalmazó - súlyos baleseti eseményt jelentettek a területileg illetékes munkavédelmi felügyelőségekre - ebből azonban 13 esetben törlést kezdeményeztek, melyek felülvizsgálata jelenleg is tart.

Forrás: NMH
Kép: Kattintson a nagyobb méretért!

A 134 bejelentett baleset közül 65 halálos, 35 életveszélyes, 23 súlyos csonkolásos, valamint 11 egyéb súlyos baleseti esemény volt. Érdemes megjegyezni, hogy a munkabalesetek nagy részében még folyamatban van közigazgatási eljárás, sok esetben még nem készült el a munkabaleseti jegyzőkönyv, így a bejelentett és a később feldolgozott munkabaleseti adatok a vizsgálatok eredményétől függően eltérhetnek.