A gyógyszer-hamisítási ügynek Európa-szerte több mint húszezer károsultja van - olvasható a hamisitasellen.hu honlapon a Budapesti Rendőrfőkapitányság (BRFK) közlésére hivatkozva.

Az osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatal Szervezett Bűnözés Elleni Irodája "Vigorali művelet" fedőnéven 2012. szeptembere óta nemzetközi nyomozásokat folytatott egy világszerte tevékenykedő bűnszerveze ellen. A bűnbanda elsősorban különböző életmódtermékekkel - étrend-kiegészítőkkel, fogyasztószerekkel, potencianövelő pirulákkal - kereskedett az interneten. A hamisított, egészségre veszélyes tablettákat Délkelet-Ázsiában állították elő.

A fogyasztók megrendeléseiket az "internet-gyógyszertárakon" keresztül bonyolították. A gyógyszereket, de leginkább a potencianövelő szereket számos weboldalon mint eredeti termékeket kínálták és online megrendelések útján adták el. Az Ausztriában tevékenykedő elkövetői csoport egy szállítmányozótól vette át a hamis gyógyszereket és a csomagolásért valamint a világszerte történő terjesztéséért volt felelős. A szállítás Szlovákián, Németországon és Ausztrián keresztül zajlott.

Ezidáig csak Ausztriában körülbelül 20 000 csomagküldeményt foglaltak le 300 000 hamisított gyógyszerrel. A vevők ezekért a hamisítványokért mintegy 2 millió eurót fizettek. A Bécsi Államügyészség súlyos üzletszerű csalás, pénzmosás valamint gyógyszerhamisítás miatt folytatja a büntetőeljárást.