Tegnap megérkezett Magyarországra a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációja, hogy megejtse az évente esedékes konzultációt. Legutóbb tavaly októberben volt hasonló felülvizsgálati látogatás, a mostanit az teszi külön érdekessé, hogy Magyarország a jövő év első negyedében kezdi meg a 2008-ban felvett hitel törlesztését az IMF-nek.

Ugyanakkor az Orbán-kormány még az elmúlt hetekben is elutasította akár egy készenléti hitelmegállapodás megkötésének a gondolatát is − dacára annak, hogy a magyar gazdaság a leminősítés és a recesszió árnyékában van. Ebben a kormány továbbra is eltökélt, vagyis várhatóan nem veti fel ezt a kérdést az amúgy a magyar fél által kifejezetten szakértői egyeztetésnek felfogott tárgyalássorozaton.

A kormányhoz közel álló forrásaink emellett arra is felhívták a figyelmet, hogy a tervek szerint az IMF-delegáció nem csupán a gazdasági tárcával és a jegybankkal folytat szakértői egyeztetéseket, hanem a hazai elemzőkkel, alapkezelőkkel, civil szervezetekkel is − erre pedig abban az esetben nem kerülne sor, ha a tárgyalások célja hitelmegállapodás lenne.

Már csak 0,9 százalékos növekedést lát a kormány

A mostani látogatás tehát nem a 2008-ban felvett hitelnek köszönhető − bár kétségtelen tény, hogy a tárgyalások ennek az árnyékában zajlanak, hiszen a törlesztést jövőre kezdi meg Magyarország. A konzultáció során az IMF-küldöttség a magyar gazdaságot, a bankrendszert és nem utolsósorban a költségvetést veszi górcső alá − vélhetően mindhárom témában találnak majd bőven megbeszélnivalót.

A magyar kormány - értesüléseink szerint - épp a tegnapi ülésén döntött arról, hogy a 2012-es GDP-növekedési prognózisát a költségvetésben tervezett 1,5 százalékról 0,9 százalékra csökkenti − ami egyébként még mindig az elemzői várakozások fölső sávjában található. Ennek fényében már érthető a kormány ragaszkodása az eva eltörléséhez − amitől a kormány 50 milliárdos pluszbevételt remél −, hiszen minden milliárdra szükség van ahhoz, hogy jövőre teljesüljön a GDP három százaléka alatti hiánycél (a költségvetési terv 2,5 százalékot szabott meg). Információink szerint a növekedési prognózis visszavágása a már benyújtott költségvetési tervekhez képest 250 milliárd forintos kiigazítást igényel.

Cáfol a kormány

A kormány nem változtatta meg a 2012-es növekedésre vonatkozó prognózisát - közölte a Kormányszóvivői Iroda a Reuters megkeresésére csütörtökön.
Giró-Szász András kormányszóvivő a csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kormány felkérte a Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy az Európai Unió növekedési folyamataira való tekintettel készítsen reálgazdasági tervet. Megismételte ugyanakkor, hogy a kormány jelenleg is 1,5 százalékos növekedést vár jövőre.

Elfogyhat a levegő Magyarország körül

Az IMF vélhetően nem bánik kesztyűs kézzel a kormánnyal a bankrendszerrel kapcsolatos vizsgálatok során − a végtörlesztési törvényről a szervezet eddig nem nyilvánított véleményt. Hasonló a helyzet a 2012-es költségvetéssel, amelynek a tartalékait a lassabb növekedési prognózis gyakorlatilag eliminálja.

Mint ismert, 2010 nyarán az akkor megválasztott magyar kormány és az IMF közötti kapcsolatok harmincéves mélypontra estek, a Valutaalap küldöttsége a soron levő felülvizsgálatot megszakítva távozott az országból. Igaz, az nem a most megismétlődő ország-felülvizsgálati inspekció volt, hanem a Gyurcsány-kormány által 2008 októberében felvett 20 milliárd eurós IMF/EU/Világbank-hitelhez kapcsolódott. (Az egymilliárd eurós világbanki hitelről végül nem született megállapodás, az IMF/EU-csomagot sem hívta le teljes mértékben az ország.) Ma már nem engedheti meg magának az Orbán-kormány az udvariatlanságot, mivel Magyarország felett Damoklész kardjaként lebeg a nagyon is valószínű leminősítés, emellett a közelgő görög, sőt olasz csőd árnyékában újra elfogyhat a levegő Magyarország körül.

Jövőre már fizetni kell a Valutaalapnak

A magyar kormány októberben fizette vissza az Európai Uniónak a hitel első részletét, kétmilliárd eurót. Az EU-nak most egy jó darabig nem kell fizetni, a legközelebbi kétmilliárdos részlet 2014 utolsó negyedében lesz esedékes. Ugyanakkor jövőre kezdi meg az ország törleszteni az IMF-hitelt, négy részletben 3,3 milliárd eurót, ami 300 forintos árfolyammal számolva ezermilliárd forintos kiadást jelent.

A kormány hitelpiaci forrásokból szeretné ezt megoldani. "A korábbi évekhez hasonlóan 2012-ben is a forintkibocsátások szerepe a meghatározó, ugyanakkor a jelentős összegű devizalejáratokat (jelentős részben a Nemzetközi Valutaalaptól felvett hitel esedékessé váló részét is) devizakibocsátással kívánja biztosítani az adósságkezelés. 2012-ben összesen 1,3 milliárd euró devizakötvény, valamint 2,9 milliárd SDR (3,2 milliárd euró) Nemzetközi Valutaalaptól lehívott hitel visszafizetése esedékes" − olvasható a 2012-es költségvetésben.