A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A nyugat-dunántúli munkaügyi központok és munkaerő-közvetítők döntő többsége szerint aligha lehet számítani a munkaerő tömeges elvándorlására Magyarországról májustól, ám várhatóan valamelyest gyorsul az évek óta tartó folyamat, miszerint egyre többen vállalnak állást a határon túl. Jelenleg mintegy 27 ezer magyar dolgozik Ausztriában, ez az év végéig a 30-32 ezret is elérheti. Az utóbbi hónapokban nemcsak a Nyugat-Dunántúlon, hanem az ország más részein is csaknem 30 százalékkal nőtt az érdeklődés a külföldi, döntően ausztriai munkalehetőségek iránt. Ez annak is köszönhető, hogy idehaza egyre nehezebb elhelyezkedni.

Könnyen mozdulnak a vendéglátósok

Úgy tűnik, álláslehetőség is van odakint bőven, hiszen az Osztrák Szálloda Szövetség (ÖHV) adatai szerint csupán az osztrák hotelekben jelenleg 3700 idényjellegű szabad munkahely van. Nem véletlen, hogy a balatoni vendéglátók egy része a múlt ősszel még lelkesen nyilatkozott lapunknak arról, hogy egyre több szakembernek sikerül állást találni a téli szezonra osztrák szállodákban. Most, a főszezon kezdetekor azonban már kevesebben örülnek, hiszen a legjobb szakemberek egy része nem tért vissza. Kovács László, a nyugat-balatoni térségben több szállodalánccal is kapcsolatban álló, s a téli munkát évek óta lelkesen szervező német Euro Travel Paketreiseveranstatter GmbH magyarországi képviselője szerint úgy tűnik, hogy a közreműködésükkel Ausztriában és Németországban tavaly ősszel munkát vállaló szakemberek mintegy 40 százaléka a főszezonra nem jön haza.

A Start People s.r.o. munkaerő-közvetítő cég közelmúltban publikált becslése szerint Kelet-Közép-Európából összesen mintegy 25 ezer munkavállaló érkezik majd a nyitás után Ausztriába, s mintegy 40 százalékuk lehet szakmunkás.

Május után sem várható, hogy ezrek kerekednek majd fel egyik napról a másikra − véli Dezső János, a külföldi munkavállalással kapcsolatos jogi kérdésekkel foglalkozó soproni ügyvéd. A szakképzettséget követelő állásokban továbbra is szigorúan ellenőrzik majd a bizonyítványokat, alapfeltétel a nyelvtudás, sőt általában megfelelő referenciára is szükség van.

Megléphetnek a szakemberek

Szakképzettség nélkül pedig jobbára csak távolabbi vidékeken lehet elhelyezkedni, s nem mindenütt van kedvezményes szállás és étkezési lehetőség. Dezső szerint azok dönthetnek a távozás mellett, akiknek jelenleg nincs munkájuk. Tapasztalatai szerint eddig tíz jelentkezőből öt-hatnak sikerült elhelyezkedni, s csupán ketten-hárman dolgoztak fél évnél hosszabb időt új munkahelyükön.

A magyarországi cégek többsége sem tart attól, hogy munkavállalóik hanyatt-homlok elindulnak külföldre, de attól már igen, hogy sok jó szakember "meglép".  A csesztregi székhelyű, osztrák tulajdonban lévő Femat Hungária Kft.-nél már évek óta küzdenek azzal, hogy a legjobb szakemberek, elsősorban a magasabb bérek miatt, külföldre távoznak − mondta lapunknak Takács László ügyvezető igazgató.

Jó ideje hasonló gondokkal küzd a Kapuvári Hús Zrt., valamint több győri cég is, például a Borsodi Műhely Fémmegmunkáló Kft. A társaságok szerint már most megfigyelhető, hogy a korábbiaknál is nehezebb a frissen végzett, nyelveket beszélő műszaki szakembereket itthon tartani, valamint a válság idején leépített emberek közül sokan dolgoznak már külföldön. Gellén László, az ajkai székhelyű Poppe & Potthoff Hungária Gépgyártó Bt. ügyvezető igazgatója szerint aki elhatározta magát és jó alkalom kínálkozott számára, az eddig is elment, s ez vélhetően a jövőben is így lesz. Gellén úgy látja: fel kell készülni arra, hogy a  kevesebb akadály miatt egy-egy kulcsember hirtelen meggondolhatja magát.

Pintér Sándor, a Zalagrár Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, már jó ideje úgy tapasztalják, hogy a legmegbízhatóbb alkalmi munkavállalóik közül mind többen találnak egész évre állást Ausztriában. Ráadásul a határon túl egyre inkább terjed a részmunkaidős foglalkoztatás, ami újabb lehetőségeket kínál. Pintér úgy véli, a mezőgazdaságból sem indulnak májusban tömegek a határ felé, de a folyamat fokozatosan gyorsulhat.