A földtörvény koncepciója a kormányprogrammal és a Nemzeti Vidékstratégiával is összhangban van, a legfontosabb célja pedig, hogy biztosítsuk, a földművesek tulajdonolhassák és használhassák a termőföldet, illetve hogy megvédje a bel- és külföldi spekulációtól - hangsúlyozta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón. Egyúttal azt is bejelentve, hogy a vártnál élénkebb társadalmi vita és egy jól kiérlelt ernyőtörvény létrehozása érdekében inkább elhalasztják a földtörvény parlamenti beterjesztését. Eredetileg június közepére tervezte a szaktárca a normaszöveg benyújtását.

A következő hetekben a szakmai szervezetekkel, ellenzéki pártokkal is egyeztetni fognak, de folytatódnak a gazdafórumok is.

A tárcavezető megemlítette, hogy a kormány tervei szerint a földművesek, vagyis a regisztrált, élethivatásszerűen mezőgazdasági termeléssel foglalkozókat részesítenék előnyben a föld tulajdonjog és földhasználati jog megszerzésekor is. A jövőbeni birtokstruktúrát a szerint képzelnék el, hogy az újra és pontosabban definiált őstermelői kör 100 négyzetméter és 50 hektár közötti földeken gazdálkodhat majd, az erőteljesebben támogatni kívánt családi gazdaságok birtokai 50-500 hektár közöttiek lehetnek majd, míg az 500 hektár fölötti birtokok számítanak majd nagybirtoknak. A jövőben nagyobb figyelmet fordítanának a zsebszerződések kiszűrésére, illetve a forgalom tisztítása érdekében a hatósági engedélyezési munkára. A nemzeti földalap is hangsúlyosabb szerepet kap majd a földforgalom kontrollálásában,  illetve a kényszerhasznosítások révén.