Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ács Sándorné az MTI megkeresésére megerősítette a hvg-nek mondottakat, úgy fogalmazott: óriási károkozás zajlik a nemzeti földalapkezelő felügyelete mellett. A 452 hektáron 21 éve vegyszermentesen gazdálkodó Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetője a hvg-nek azt mondta: "győzött a kétharmad, megindultak a gépek". Ismertette: hajnalban arról értesítették barátai, hogy a Kishantos Vidékfejlesztési Központ által kezelt 21 földrészleten megindultak a munkagépek, elkezdték beszántani a növényeket, a földekhez vezető utakat pedig lezárták.

A kishantosi gazdaság 452 hektár állami földterületen folytatta tevékenységét, amelynek bérleti joga tavaly októberben lejárt. A földterület hasznosítását a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet döntése értelmében 8 gazdálkodó, illetve gazdasági társaság kapta. A döntéssel végveszélybe került a földek biominősítése, a kapcsolódó uniós támogatás, és teljesíthetetlenné az ezzel járó kötelezettségek: Kishantos pedig föld híján megszűnik - írta a hvg.hu.

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ védelmében civil szervezetek, az LMP és az általános jogok biztosa is felszólalt, a Greenpeace Magyarország pedig büntetőfeljelentést tett a rendőrségen febuárban hűtlen kezelés miatt.

Bitay: nem az NFA rendelte el a szántást

A Nemzeti Földalapkezelőnek (NFA) nincs köze ahhoz, hogy Kishantoson a helyi gazdák megkezdték a szántást - nyilatkozta Bitay Márton, Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős államtitkárát szombaton, és hozzátette: a gazdák jogszerűen használják az általuk elnyert földterületet. Az államtitkár kifejtette, hogy a kérdéses állami földterületet az NFA pályázati úton haszonbérbe adta helyi gazdáknak, akik fél éve nem tudják azt használni, mert a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ, amelynek tavaly ősszel lejárt a szerződése, nem hajlandó levonulni a területről. Hozzátette: Kishantos kárt okozott az államnak azzal, hogy nem engedte beszántani a területet.

Bitay tudatos provokációnak nevezte a kishantosiak akcióit. Közölte: mélységesen elutasítja, és nem ért vele egyet, mert a volt bérlőknek semmilyen jogosultságuk nincs használni a földterületet.

LMP: elfogadhatatlan és jogszerűtlen a kishantosi agresszió

Az LMP megdöbbenéssel fogadta a hírt, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ által évtizedek óta jogszerűen használt termőföldeken a vetés kitárcsázásába kezdtek azok a fideszes politikai körhöz tartozó nagygazdák, akiket a múlt évben - az LMP álláspontja szerint jogszerűtlen pályázati rendszerben - nyertesnek hirdettek ki.  Az érintett termőföld-részek jogszerű földhasználati kérdésével kapcsolatban jelenleg is zajlanak peres eljárások, így mindezek befejezéséig a fideszes oligarchacsoportokhoz tartozó nagygazdaságok nem vehették volna használatba ezeket a földeket. Ezzel szemben a mai napon a vetések elpusztítása megkezdődött, eddig 150 millió forintos anyagi és felbecsülhetetlen eszmei kárt okozva ezzel. Továbbá a múlt év őszén és ez év tavaszán elvetett "mezei leltár értéke" mindenképpen a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ tulajdona - írta közleményében az ellenzéki párt.
Az LMP politikusai, Szél Bernadett társelnök, Sallai Róbert Benedek és Ikotity István a párt leendő frakciójának tagjai a helyszínen igyekeznek megvédeni azokat a vidékfejlesztési és közösségi értékeket, amiket a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ képvisel.