A kiábrándító első negyedévi teljesítmény után a magyar gazdaság a következő negyedévben ismét erőre kaphat, legalábbis az áprilisban beérkezett adatok ebbe az irányba mutatnak. A LeadING HUBE index alapján a fordulópont valamikor az év közepén várható, ugyanakkor a legfrissebb statisztikai adatok arról árulkodnak, hogy ennél hamarabb is megtörténhet a hazai gazdaság magára találása.

Mivel az első negyedévben a hiányzó láncszemet az ipari termelés jelentette, joggal lehetünk optimistábbak, látva az áprilisi ipari adatokat. A kibocsátást visszafogó, átmeneti - modellváltásokkal összefüggő - leállások lezajlottak az első negyedévben. Ezt a hatást azonban a LeadING HUBE nem képes számszerűsíteni, tekintettel a megbízható és mérhető adatok hiányára. Az áprilisi ipari felpattanás így arra utalhat, hogy az első negyedév jelenthette a mélypontot - írja Virovácz Péter.

Az áprilisi kedvező ipari adatok következtében a hó/hó LeadING HUBE indikátor visszatért a szignifikánsan pozitív tartományba, amire több mint egy éve nem volt példa. Az ipar magához térése, párosulva a továbbra is várakozások felett bővülő kiskereskedelmi forgalommal együttesen bőven ellensúlyozza az építőipar mélyrepülését. Hogyha mindezen folyamatokhoz hozzávesszük, hogy az építőipari és az ipari új rendelések volumene is emelkedik éves bázison, talán merhetünk optimistábbak lenni.

A folyamatosan javuló hó/hó mutató hatására az éves bázisú LeadING HUBE is közelít a pozitív területhez. Mindemellett a rövid távú kilátásokat megragadó részindex, a LeadING Robust havi és éves összevetésben is javulni tudott, elmozdulva a mélypontról. Mindezeket egybevéve a mutatók a gazdasági teljesítmény fellendülésére utalnak.