Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Novemberben a fogyasztói árak 0,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. A háztartási energia árak, valamint a járműüzemanyagok, a tartós fogyasztási cikkek és a ruházkodási cikkek ára csökkent, a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások drágultak. Ezzel lényegében az októberi mélyponton maradt az infláció: a 10. hónapban 0,9 százalékos volt az éves tempó - derül ki a KSH friss adataiból.

Hat a rezsicsökkentés

Egy hónap alatt - 2013. októberhez viszonyítva - a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek a megelőző havi 0,3 százalékos mínusz után. Ezen belül az élelmiszerek ára szintén 0,1 százalékkal csökkent. Árcsökkenés volt megfigyelhető az étolaj (4,9 százalék), a liszt (4,8 százalék), a cukor és az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség, gyümölcs (2,1-2,1 százalék), valamint a sertéshús (1,7 százalék) esetében. Nőtt azonban a sajt (2,0 százalék), a száraztészta (1,6 százalék) és a tej (1,0 százalék) ára. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak 1,0 százalékkal. Szintén áremelkedés következett be a ruházkodási cikkek körében (0,8 százalék), meghatározóan a szezonváltás következtében. A szolgáltatások esetében kismértékű drágulás volt megfigyelhető (0,2 százalék). Az átlagnál nagyobb mértékben, 1,4 százalékkal csökkent a háztartási energia ára. Az egyéb cikkek körében (ide tartoznak: lakás, háztartás- és testápolási cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek), átlagosan 0,5 százalékkal csökkentek az árak, ezen belül a járműüzemanyagokért 1,9%-kal kellett kevesebbet fizetni. A tartós fogyasztási cikkek körében kisebb árcsökkenés volt megfigyelhető (0,1 százalék).

Éves összevetésben az élelmiszerárak az átlagosnál kisebb mértékben, 0,4 százalékkal emelkedtek. Ezen belül nőtt a sajt (8,2 százalék), a tej (6,0 százalék) és a sertéshús (2,2 százalék) ára. Árcsökkenés következett be többek között a liszt (17,6 százalék), a tojás (13,7 százalék), valamint a cukor (11,5 százalék) esetében. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 10,6 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára. A szolgáltatások esetében szintén átlag feletti volt az árnövekedés (4,0 százalék), ezen belül azonban a víz-, a csatorna- és a szemétszállítás díja átlagosan mintegy 11 százalékkal csökkent, mialatt a helyi tömegközlekedés 4,9 százalékkal került többe. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,8, a ruházkodási cikkekért 1,2, az egyéb cikkekért 0,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. Ez utóbbin belül a járműüzemanyagok ára 2,7 százalékkal csökkent. A háztartási energia esetében is árcsökkenés (10,3 százalék) volt megfigyelhető. Ez utóbbin belül a távfűtésért 17,7, vezetékes gázért 10,9, az elektromos energiáért 10,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2012. novemberhez viszonyítva.

Új rekord a bankokban

A bankköltségek emelkedése újabb rekordot döntött, novemberben az éves drágulás üteme meghaladta az 55 százalékot, a második helyre ezúttal is a légi személyszállítás iratkozott fel, 28 százalékos drágulással (ennek okairól, köztük a Malév-csőd összetett hatásairól részletesen itt olvashat), a harmadik helyen pedig a dohányáruk végeztek, 18,4 százalékos áremelkedéssel.

Banki fronton minden drágul, de a legnagyobb mértékben azok a tételek emelkedtek, amelyeket tranzakciós illeték terhel, azaz a készpénzfelvétel és az átutalások díja húzza fel a banki szolgáltatások árindexét. Emelkedett a számlavezetés és a bankkártyák éves átlagos díja is, pedig ehhez közvetlenül nem kapcsolódik tranzakciós adó. A havi 150 ezer forint erejéig jövő februártól ingyenessé váló készpénzfelvétel bizonyára enyhít majd a banki szolgáltatások inflációján, ám ennek mértéke kérdéses, hiszen attól függ, hogy a szolgáltatók hol igyekeznek majd díjemeléssel kompenzálni.

A KSH aláhúzza: a vezetékes gáz és az elektromos energia árának novemberi 10 százalékos csökkentése a decemberi, míg a távfűtésé a november-januári árindexben jelenik meg. Ennek oka, hogy az eddigi gyakorlatnak megfelelően az árváltozás akkor kerül kimutatásra a hazai fogyasztóiár-indexben, amikor a háztartásoknak az új árat tartalmazó számlát ki kell egyenlíteni.