Idén jelentősen megnőtt a magyarok utazási kedve, az év első három hónapjában 4,2 millió alkalommal utaztunk külföldre, vagyis 17 százalékkal többször, mint egy évvel korábban - derül ki a KSH adataiból. A statisztikák nagy növekedése annak is köszönhető, hogy idén nemcsak a környező országokat kerestük fel, hanem sokan Schengen határain is túlmerészkedtek - írja a Pénzcentrum.

Utazni persze mindenki szeret, de a legtöbben talán nem is tudják, hogy számos olyan szakma van, amivel úgy láthatunk világot, hogy még fizetnek is érte. Ilyen szakmát érdemes tehát elsajátítani azoknak, akik szeretnének világot látni:

Angoltanár/matektanár

A világon mindenhol szükség van angoltanárra, ha jól beszéled a nyelvet, akkor szinte bárhol kaphatsz állást. Pekingbe, Abu-Dzabiba és számos más egzotikus helyre is könnyen eljuthatsz. De matektanárra is több helyen szükség van, az ajánlatok között olyan álláslehetőséget is találtunk, például Azerbajdzsánban, ahol havonta 550-660 ezer forintinak megfelelő fizetést ígérnek, szállással és nemzetközi egészségbiztosítással együtt.

Nővér/ápoló

Nem számít, hogy a világnak melyik pontján élünk, az embereknek mindenhol szükségük van jó egészségügyi ellátásra. A fizetéseknél pedig ne a magyar viszonyokra gondoljunk. Svájcban például középfokú német, vagy francia nyelvtudással bruttó 1,5 milliót is meg lehet keresni ápolóként.

Biofarmer

Egy világméretű mozgalom segít összekötni az önkénteseket és az ökológiai gazdálkodókat a világ számos pontján. A munkánkért cserébe pedig ételt és szállást kapunk amellett, hogy sokat tanulhatunk a mezőgazdaságról.

Bárpultos/csapos

Rugalmas munkaidő, és egy kis szerencsével nagyvonalú borravaló vár rád, ha csaposként szeretnél dolgozni külföldön. Ami azt is lehetővé teszi, hogy felfedezed azt a várost, ahova éppen költöztél. Ha már koktélokat is tudsz keverni, akkor Londonban 10 fontot - vagyis 3600 forint körüli összeget is megkereshetsz óránként.

Idegenvezető

Telepített idegenvezetőként egy-egy olyan helyen élhetsz, ahová mások csak nyaralni jutnak el. Sok esetben szállás és ellátás jár a munkával. Az egyik utazási cég helyi képviselőit ingyen utaztatja a nyári nyaralóhelyekről a téli úticélokhoz, és mivel a világ minden táján vannak irodái, gondoskodik arról is, hogy a munkavállaló világot lásson. Az már csak bónusz, hogy például az új helyen minden fakultatív programot, kirándulást végig kell járni, hogy az ember nyugodt szívvel ajánlhassa azokat a vendégeknek.

Au pair

Ha szeretsz a gyerekkel foglalkozni és nem áll tőled messze a házimunka, akkor ez a neked való lehetőség. Au pair-ként számos országba eljuthatsz, ráadásul már rengeteg magyar cég is van, ami segít az elhelyezkedésben, legyen szó Ausztriáról, Németországról vagy éppen Amerikáról.