Lassan szivárognak az MKB Bank Zrt. államosításával kapcsolatos információk: a múlt héten a kormány még az sem tudta megmondani, hogy melyik állami cég veszi meg a bankot, mára kiderült, hogy ez a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. lesz. Egy tegnapi kormányhatározatból az is kiderült, hogy a bank vásárláshoz szükséges pénzt a kormány a költségvetés tartalékából venné ki -  ezt az apró információt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján nem osztotta meg a nyilvánossággal. Varga arról sem beszélt, hogy mik a hosszú távú tervei a kormánynak az új szerzeménnyel.

A most megjelent kormányhatározatban viszont kiderül, hogy a kormány saját hatáskörben úgy módosítja a költségvetést, hogy létrehozza az MKB Bank megvásárlására vonatkozó költségvetési sort. Ráadásul a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatba komoly hiba is került, ugyanis a kormány nem a hatályos 2014-es, hanem a már gyakorlatilag lezárt 2013-as büdzsét módosítaná - ami nyilvánvaló tévedés. (A határozattal kapcsolatban feltettük a kérdéseinket az NGM-nek, amint megjönnek a válaszok, közöljük azokat.)

Kiürült a tartalék

A tartalékból való vásárlásnak több nem kívánatos következménye van: a legnagyobb baj, hogy a spórolt pénz gyakorlatilag elfogyott annak ellenére, hogy még öt teljes hónap van hátra az évből.

A tartalék elköltésével a kormány minden korábbi rekordot megdöntött. Míg a 2010 előtti kormányok a szűk költségvetési tervezés során megelégedtek 40-60 milliárd forintos éves költségvetés tartalékkal, addig az Orbán-kormány rendre 100 milliárdos kereteket kap szabad felhasználásra a költségvetés gazdájától - az Országgyűléstől. A kormány az idén 113 milliárdos tartalékkal indult, ebből az első félévben elköltött 47 milliárd forintot, illetve zárolt 20 milliárdot.

A második félévre így elvileg 46 milliárd forintos tartalék marad, ám csak júliusban a kormány ebből elköltött 36,8 milliárd forintot. Egyhavi költésnek ez hatalmas, minden korábbi pénzköltési ütemet megdönt - a 2000-es évek elején volt olyan év, hogy egész év alatt ennyi pénzt költöttek el a tartalékból. A MKB Bank megvásárlása után a tartalékban 14,5 milliárd forint marad - vagyis havi átlagban 2,9 milliárd forint -, amely megfontolt költekezéssel elég lehet decemberig. Hacsak nem üt be valami váratlan, rendkívüli kiadásokat igénylő esemény..

Júliusi költések a költségvetési tartalékból (millió forint)
Július 17.Rendőrség működése - lakossági biztonságérzetét javító kiadások2287

Vízügyi igazgatóságok1500
Július 18.Miniszterelnökség, Batthyány Alapítvány támogatása695

Szépművészeti Múzeum kiállításának támogatása505

Lakitelek Népfőiskola felújítása172
Július 28.Forma-1 televíziós jogdíjak527,2
Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi Központ támogatása580
Nemzeti Választási Iroda, önkormányzati választások7000
NGM - turisztikai célelőirányzat, rendezvények támogatása415
Külügy - Külképviseletek beruházásai2947
Egyházi beruházások2458
Filmes támogatások450
Július 30.MKB Bank megvásárlása17100
Maradvány14523
Forrás: Kormányhatározatok, NGM, Napi.hu

A költségvetés tartaléka ugyanis - vagy ahogy mostanában nevezik a "kormányzati rendkívüli intézkedések" költségvetési sora - elvileg a költségvetés előző évi tervezésekor még nem látható és/vagy váratlan kiadások fedezésére szolgál. Ezeket a szabályokat gyakorlatilag egyetlen kormány sem tartotta be, rendre a tartalékból foltozták be a tervezési hibákat.

Törvényes, de nem szabályos

Az MKB megvásárlása sem fedi le ezeket a kritériumokat, hisz nem lehet azt mondani, hogy előre nem látható és sürgős vészhelyzetről lenne szó - mutatott rá egy, a Napi.hu-nak nyilatkozó költségvetési szakember. A bank évek óta eladó volt, azt a bajor tulajdonosoknak 2016-ig kellett volna értékesíteniük. Ráadásul a most kifizetendő, legfeljebb 17,1 milliárd forint csak aprópénz lehet azokhoz a - jelenleg a nyilvánosság számára ismeretlen - kockázatokhoz képest, amelyek a bank könyveiben lappanghatna, s amelyek a száz százalékos állami tulajdonba kerülve a jövő évek költségvetési kiadásait terhelhetik, persze csak a bank eladásáig.

A kormány a Mol Nyrt. kisebbségi részesdésének megvásárlásakor megkérte és megkapta a parlamenti felhatalmazást. Sőt jelenleg a parlament előtt fekszik az idei költségvetési módosítása, amely 152 milliárddal növelné a kiadásokat és a hiányt, a Antenna Hungária Zrt., a Magyar Gáz Tranzit Zrt. államosítása, valamint a AVE Magyarország Kft. és a Főgáz Zrt. tőkeemelés útján való állami megvásárlása miatt.

Akkor 500 milliárd forintért egy nyereséges cég kisebbségi részesedését vette, most 17,1 milliárdért egy masszívan veszteséges cég száz százalékát veszi meg az állam - mégsem kérnek parlamenti felhatalmazást. Ennek ellenére a kormány megteheti, hogy a tartalékból saját döntése alapján megvásárolja az MKB Bankot, ám a parlament költségvetési joga súlyosan sérül, ami a szabályozási hiányosságokra hívja fel a figyelmet - húzta alá szakértő.