Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A központi költségvetés adóssága a múlt héten újabb csúcsra emelkedett. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. hétfőn nyilvánosságra hozott adatai szerint a tartozás a múlt pénteken elérte a 24 654,2 milliárd forintot, ami 2 655,6 milliárd forintos növekedést jelent a 2013 végi adóssághoz képest. A növekmény egyrészt tartalmazza az önkormányzatoktól idén átvállalt adósságot is, amely ugyan növeli a központi költségvetés adósságát, ugyanakkor nem érinti az államháztartás teljes adósságát.

A kormány korábbi döntése alapján idén februárban - korábbi hasonló lépések után - átvállalta az állam a teljes adósságállományt. A NGM adatai szerint a konszolidáció utolsó körében 471,7 milliárd forintnyi hitel, kötvény és egyéb tartozás került az államhoz. Vagyis január óta a konszolidáció nélkül is 2 183,9 milliárd forinttal nőtt az adósság, ami a GDP mintegy 7 százaléka. Miután az önkormányzati konszolidáció lezajlott, az ÁKK által közölt mutató már jó közelítéssel jelzi az államadósság alakulását is, hisz a költségvetésen kívül jelentősebb adóssága az áht-körben csak az önkormányzatoknak volt.

Az ÁKK arra is felhívja minden héten a figyelmet, hogy az adósságot ideiglenesen növeli a március végén kibocsátott 3 milliárd dollár összegű devizakötvény, amely a júliusi és a novemberi deviza lejáratokat finanszírozza, így éves szinten nem emeli az adósságot. Az adósság megugrásában a január óta tartó folyamatos forint- és devizakötvény-kibocsátás mellett a forint leértékelődése is növelte az adósságot. Decemberben 296,91 eurós árfolyammal fordult az évre az adósságkezelő, míg jelenleg 309 forintnál jár a közös valuta. Csak az idei első három hónapban 333,7 milliárd forintos átértékelődési veszteség keletkezett a devizaadósságon az NGM adatai szerint. Amint a forint erősödni kezd, akár nyereségbe is fordulhat ez a mutató - más kérdés, hogy a tartósan alacsony jegybanki kamat mellett jelenleg nincs tere komolyabb forinterősödésnek.

Az ÁKK számításai szerint így a központi költségvetés adóssága az előzetes számítások alapján a GDP 83,3 százalékát tette ki 2014. április 25-én. A következő hetekben várhatóan nem nő az adósság, az első komolyabb devizaadósság-törlesztés május 6-án, azaz a jövő héten esedékes, amikor egy 500 millió angol fontban kibocsátott kötvénycsomag jár le, majd július 28-án egymilliárd eurós adósságot törleszt az ÁKK.