A javaslatok a fennálló tartozások fizetési határidejének 365 nappal történő meghosszabbításáról, illetve a fennálló tartozások 50 százalékának tíz havi részletben történő megfizetéséről szólnak. Ez utóbbi javaslatban nem szerepel ugyan nyíltan a tartozások 50 százalékának elengedésére vonatkozó kérés, de a szövetség véleménye szerint a javaslat erre a szándékra utal.

A kórházi orvostechnikai eszköz beszállító cégeknek régóta gondot okoz, hogy az egészségügy finanszírozásának nehézségei miatt az egészségügyi intézmények a legtöbb esetben csak nagy késésekkel tudják kiegyenlíteni a feléjük fennálló tartozásaikat. A kórházaknak szállító vállalkozások a lehetőségeikhez mérten évek óta türelmes magatartással segítik a hazai egészségügy működését, de a feléjük fennálló lejárt tartozások mértéke és késedelmes megfizetése sok esetben már a működésüket és így az egészségügyi ellátást veszélyezteti - hangsúlyozza a közlemény.

Az OSZ ezért is tartja elfogadhatatlannak a cégek működését súlyosan veszélyeztető javaslatokat, így különösen a túlnyomó részben közbeszerzési szerződéseken alapuló, teljesített szállítások ellenértékének elengedésére, valamint a követeléseik fizetési határidejének - a jogszabályi előírásoktól és a szerződésektől eltérő - további meghosszabbítására vonatkozó kéréseket.

A közlemény szerint az OSZ felkéri az egészségügyi kormányzatot, hogy irányítói és tulajdonosi jogkörében eljárva segítse a kórházak gazdálkodási gondjainak a jogszabályi előírásoknak megfelelő és a betegek ellátását nem veszélyeztető megoldását.