Az egészségügyi vezetés úgy döntött: rászorítja a kórházakat, hogy reális műtéti időpontot adjanak ki a betegeknek - tudta meg a lap. Kiss Zsolt, a közelmúltban ezt azzal indokolta, hogy miközben az elmúlt években érdemben rövidültek a várólisták, és gyakorlatilag nincs olyan beavatkozás, amit - persze ha a beteg állapota engedi - ne tudnának elvégezni fél éven belül, ám egyes intézményeknél még most is látni 2019-es, 2020-as időpontokat.

A NEAK évi kétszázezer operációt tart nyilván

Jellemzően az összes műtéti előjegyzési időpontnál hamarabb sorra kerülnek a betegek, egyes intézményekben mégis irreális időpontokat adnak. Kiss Zsolt közölte: elindítanak egy nyomon követési rendszert, és ha szükséges, szankcionálni fogják azokat az intézményeket, amelyek irreális időpontokat adnak. A tényleges várakozási időket már nemigen lehet lejjebb vinni, ám a betegek közérzete lényegesen javul azzal, ha belátható időpontot kapnak - fogalmazott a főigazgató-helyettes.

Ilyen hatású intézkedés lesz az is, ha a szakrendelésekre szóló előjegyzési időket is lerövidítik. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a tervek szerint nem kell heteket-hónapokat várni egy-egy vizsgálatra, hanem azt is, hogy az adott napon nem fogják órákon át várakoztatni a betegeket, akiket nem lehet majd reggel 8-ra odarendelni csak azért, mert eddig úgy volt szokás.

Ennek érdekében hamarosan elindul egy uniós projekt, mert a betegfogadási rendszer sokkal bonyolultabb, sokkal több szakmát érint, és az operációknál évi 200 ezer esetet kell nyilvántartani, a szakrendelőkben pedig évi 60-70 millió esetet látnak el, nagyobbik részüket ütemezetten. A cél, hogy lehetőleg órára pontosan kerüljenek sorra a páciensek.