Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A minisztérium az MTI megkeresésére tájékoztatott arról, hogy globális szinten az előállított élelmiszerek majdnem egyharmada, mintegy 1,3 milliárd tonna veszendőbe megy. Az élelmiszerveszteség évente nagyjából 990 milliárd dollárjába kerül a világgazdaságnak. E mennyiség megtermelésére fordítják világszinten a mezőgazdaságban felhasznált összes víz egynegyed részét, és ez a mezőgazdasági termelés az üvegházhatású gázok 8 százalékának kibocsátásáért felelős.

Az FM szerint egy hatékony belföldi kampány 1-2 év alatt akár 8 százalékkal is mérsékelheti a kidobott élelmiszer mennyiségét Magyarországon. Számításaik szerint az ország 15 milliárd forintot, egy átlagos magyar család 50 ezer forintot takaríthatna meg a feleslegesen megvásárolt élelmiszereken. (Műanyagot találtak egy márkás csokoládéban - figyelmeztet a hatóság!)

Az élelmiszerpazarlás és -veszteség csökkentéséért az FM a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel 2014-ben fórumot kezdeményezett, amely egyebek között a szabályozási környezet felmérését és a tapasztalat-, illetve tudáscserét szolgálja. A kezdeményezéshez csatlakozott szervezetek tavaly összesen 5000 tonna élelmiszert mentettek meg a kidobástól.

A szaktárca hangsúlyozta, hogy az élelmiszer-adományozás jogszerű és létező gyakorlat Magyarországon. Az elosztási folyamatban szerepe van a jótékonysági szervezeteknek, valamint az adományozásra ösztönző intézkedéseknek - tették hozzá.

Magyarországon a kiskereskedelmi láncok többsége együttműködik a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel, a Tesco az idén augusztus végéig mintegy 19,4 millió adag ételnek megfelelő, több mint 7841 tonna adományt adott a rászorulóknak - ismertette az FM.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület az MTI megkeresésére közölte: az egyesület által megmentett élelmiszerfelesleg mennyisége az idei 1-9 hónapban 6200 tonna volt, értéke mintegy 3,4 milliárd forint. Az áruházakból ugyanebben az időszakban 5600 tonna, 2,7 milliárd forint értékű élelmiszer származott. Az egyesület 4 áruházlánccal - az Aldival, az Auchannal, a Metróval és a Tescóval - működik együtt az áruházi élelmiszermentésben.

Az Élelmiszerbank gyártóktól, kereskedőktől, valamint termelőktől ment meg élelmiszert, amelyet partnerszervezeteken keresztül osztanak ki évente több mint 300 ezer rászorulónak - közölte a karitatív szervezet.