Idén - ha a karácsonyt nem számítjuk - hat négynapos munkahét van. A húsvéti pihenés alatt érdemes egy kicsit azon is elgondolkodni, mekkora életminőség-növekedést is jelentene, ha nem csak húsvétkor - és még néhány ünnep alkalmával - lehetne élvezni a négynapos munkahét előnyeit.

A XX. század elején radikális gondolatnak számított a hatnapos munkahét ötnaposra csökkentése, legalább annyira, mint ma az ötnapos munkahét csökkentése négynaposra. A négynapos munkahét bevezetése a XXI. század - a robotika évszázadának - elkerülhetetlen velejárója, a kérdés csak az, mely országban mikor vezetik be.

Magyarországnak azért kell sietnie, mert egészségügyi statisztikái kirívóan rosszak. Az okok közé tartozik az is, hogy Magyarországon túl kevesen dolgoznak túl sokat. Foglalkozás-egészségügyi szakértők szerint a magyar munkavállalók mintegy egyharmada vitálisan kimerült, s ez meglátszik az utóbbi idők romló táppénz-statisztikáin is.

A Párbeszéd meggyőződése szerint a négynapos munkahét bevezetése az életminőség növekedésén túl forintokban mérhető gazdasági és emberéletekben mérhető egészségügyi hasznokkal járna.