Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány tegnapi határozatában felhívta az érintett minisztereket (a nemzetgazdasági, az emberi erőforrások és a nemzeti fejlesztési minisztereket), valamint a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy kezdjék meg a 2014-2020-as uniós tervezési időszak keretében elsőként meghirdetésre kerülő pályázatok megjelentetéséhez szükséges szakmai munkát - derül ki a Magyar Közlönyből. Ennek határideje október 6. Eddig az időpontig kell Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek biztosítania a pályázatok megjelentetéséhez szükséges jogi és technikai feltételeket is.

A dokumentumból kiderül, hogy az első uniós támogatású pályázatok hat témában várhatók, összesen 68,9 milliárd forint keretösszegben. A legnagyobb keretet, 50 milliárd forintot a - korábban is nagyarányú EU-s támogatást élvező - szennyvízelvezetéssel és -kezeléssel kapcsolatos projektek megvalósítására osztanak szét.

Érdekesség, hogy a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatására négymilliárdot szánnak, ugyanannyit mint a "munka és magánélet összeegyeztetését szolgáló projektekre". Hogy az utóbbi konkrétan milyen projekteket fog támogatni, még nem tudni, de elképzelhető, hogy erre tanácsadó cégek pályázhatnak, amelyek ilyen témában tartanak tréningeket a munkaadóknak.

Az Emberi Erőforrások Fejlesztési Operatív Program keretében várható egy 1,5 milliárd forint keretösszegű, "kisgyermekkori nevelés támogatására" szóló pályázat is, amely feltételezhetően a családi napközik, bölcsődék létrehozását, fenntartását támogathatja.

A hamarosan megjelenő uniós pályázatok
Operatív ProgramFelelős tárcaPályázatKeretösszeg (Md Ft)
Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív program (GINOP)NGMFiatalok vállalkozóvá válása4,0
GINOPNGMMunka és magánélet összeegyeztetését szolgáló projektek4,0
Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP)EMMIKisgyermekkori nevelés támogatása1,5
EFOPEMMIFelzárkóztató egészségügyi szakképzési program0,7
Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)NFMIvóvízminőség-javítás8,7
KEHOPNFMSzennyvízelvezetéssel és szennyvízkezeléssel kapcsolatos fejlesztések50,0
Forrás: Magyar Közlöny

 

200 milliárdot előre elkölthetnek

Egy másik, szintén friss kormányhatározat szerint a 2014-es költségvetésről szóló törvényben szereplő Nemzeti Stratégiai Referenciakeret kerete 200 milliárd forinttal túlléphető (pályázatokon elkölthető), azzal hogy az uniós támogatások Európai Bizottság általi átutalását követően a beérkező uniós forrást el kell számolni és a megnyitott előirányzat-felhasználási keretet vissza kell rendezni.