Ma már a magyar energiapolitikáról nem beszélhetünk úgy, mint pár éve, vagyis a múltból már nem lehet levezetni a jövőt - mondta Hegedűs , GKI Energiakutató ügyvezető igazgatója. Az energia egyre inkább egyszerű áruvá válik, vagyis tévedés az ellátásbiztonság minden elé helyezése. A kőolajpiacon a nem hagyományos készletek berobbanása új helyzetet teremtett, miközben az energiafogyasztás csökken.

Megjelentek a helyettesítő anyagok, a földgáz, a bioenergia vagy épp a közlekedésben az elektromosság. Ilyen helyzetben ma már minimumkérdés, hogy egy energetikai beruházás - legyen például az Paks-2 - megtérül-e. Hegedűs Miklós szerint azonban nem szabad csodát várni a megújuló energiáktól sem, nem sokkal olcsóbbak a hagyományos energiaforrásoknál. A közeljövőben már utat törnek maguknak a helyi, regionális energiarendszerek, a háztartási erőművek - ebbe a rendszerbe nem lehet a nagy mamutokat beilleszteni.

Nem szabad az ellátásbiztonság jelszava mögé bújni - vélekedett ifj. Chikán Attila, az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. vezérigazgatója. Ma már olyan megoldásokra van szükség, hogy a klímavédelmi szempontoknak is megfelelő módon, normális áron garantáljuk az ellátásbiztonságot.

Demokratizálódik az energiapiac

Korábban egy szűk klubban dőltek el a piaci kérdések. Ma még azt sem tudni, hogy a kieső erőműveket milyen mértékben pótoljuk háztartási erőművekkel, kis és közepes energiatermelő kapacitásokkal. Csak ezután lehetne gondolkodni, hogy mekkora gáz-, megújuló- vagy épp atomkapacitásra lenne szükség. Ezen a tervezésen még nem esett át a magyar gazdaság. Azt nem tudni, hogy a következő 15-20 évben mi történik az energiapiacon, nemhogy 60-70 éves időtávban - mondta ifj.Chikán Attila.

Amíg a nagy kérdéseket eldöntjük, nem szabad várni - figyelmezett az Alteo vezére. Érdemes lenne a következő években egy látható mértékű megújuló energiatermelő kapacitást kiépíteni. Ma már akár egy háztartásnak, de a kisebb cégeknek is érdemes energiastratégiát alkotnia, mert versenyképesebb megoldásokat is lehet találni a manapság az egész országot behálózó földgázzal szemben. Nem fog az egész ország átállni biomasszára - de érdemes helyi projektekben gondolkodni - tette hozzá ifj. Chikán.

A klímavédelem egyre nagyobb szerepet nyer

A környezetvédelmi megfontolásokat is integrálni kell az energiapolitikába - ez Magyarországon még nincs tisztázva - mondta Vörös Péter a Baker & McKenzie energetikai szakértője. A keretszabályok sincsenek tisztázva, a jogszabály környezet nem támogató rendszerű. Az energiára egyre többen tekintenek úgy mint egy versenypiaci termékre, már nem csak egy beszállítóban, szolgáltatóban gondolkodnak a cégek, de már a háztartások is.

Az ellátásbiztonsági projektek és a nem gazdaságos projektek közé nem lehet egyenlőséget tenni - vélekedett Kovács Péter az Eu-Fire EGS Hungary Kft. stratégiai igazgatója. Az ellátásbiztonságot növelő beruházásoknak is megtérülő beruházásoknak kell lenniük.

Épül Magyarország első geotermikus erőműve

A földkéregben lévő energia a világ energiaszükségletét több ezer évre képes lenne ellátni - mondta Kovács Péter az EU-Fire EGS Hungary Kft. stratégiai igazgatója a Napi.hu és a Noguchi Porter Novelli által rendezett Hungarian Energy Investor Forum 2016 konferenciáján. A földkéreg mélyebb rétegeiben extrém esetben ezer fok körüli hőmérsékletet is találhatunk, Magyarországon 80-100 fokos energiát lehet nagy mélységből kiaknázni. A mélységi geotermikus termelés drága beruházást igényel, míg a sekély geotermia száz méter mélységű forrásai már egy lakóépület estében is megtérülő beruházás lehet.

A geotermikus energia a kőolajkutatások mellékterméke; Magyarországon 1938 óta folyik olajfúrás, ennek következtében mintegy tízezer kútról vannak információk. Ennek következtében ma már nincs zöldmezős kútfúrás - olyan magas mértékben kutatták át a talajt. A geotermális energia kiszámítható megújuló forrás, hisz folyamatosan képes energiát szolgáltatni, függetlenül a külső körülményektől, nincs széndioxid-kibocsátás. A geotermikus energia könnyen csatlakoztatható már meglévő távfűtési rendszerekhez.

A cég most fejleszti első geotermális villamoserőművét Békés megye déli részén. A tervek szerint a villamos energiatermelés mellett a kitermelt meleg vizet távfűtésre, vagy üvegházak fűtésére is fordítanák. Magyarország geotermikus lehetőségei közismerten nagyon jók, ennek ellenére a földhő hasznosításban sehol nincs a magyar gazdaság. A következő években uniós projektek keretében akár 20-25 város állítható lenne geotermikus energiára.