Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hivatal tájékoztatása szerint július 20-ig elkészült a jövő évre szóló országos pedagógiai-szakmai ellenőrzési terv, amelyben mintegy 11 800 pedagógus, 1800 vezető, és tíz intézmény tanfelügyeleti eljárását tervezték meg.

A jövőre esedékes tanfelügyeleti ellenőrzések pontos időpontjáról az Oktatási Hivatal november 30-ig értesíti a résztvevőket.

Az OH közleményében kifejtette: az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet) a hatályos jogszabályok alapján ötévente egy alkalommal minden pedagógusra, intézményvezetőre és intézményre kiterjed. Ennek az ellenőrzésnek a legfontosabb célja, hogy - az Oktatási Hivatal honlapján korábban már nyilvánosságra hozott kézikönyvekből is megismerhetett módon - az általános pedagógiai szempontok alapján történő ellenőrzéssel, értékeléssel az oktatás sikerességében kulcsszerepet játszó pedagógusok, vezetők jó gyakorlatát megerősítse, a még fejlesztendő területeket beazonosítsa. Célja továbbá, hogy hozzájáruljon a pedagógiai, vezetői kompetenciák fejlesztéséhez, a magyar köznevelési rendszer minőségének, az oktatás színvonalának javításához.

A szakmai ellenőrzés általános pedagógiai szempontok szerint történik majd, módszere az egységes szempontok szerinti megfigyelés, a mindennapi nevelő-oktató munkát megalapozó pedagógiai tervezés dokumentumainak vizsgálata, interjú felvétele, valamint az intézményi önértékelés eredményeinek elemzése. Az ellenőrzéseket külső, Mesterpedagógus fokozatba sorolt gyakorló pedagógus szakértők végzik majd, akiket az Oktatási Hivatal alaposan felkészített a feladat ellátására - írták.

A tanfelügyeleti eljárás részleteiről, a pedagógusok értékelésére vonatkozó standardokról az Oktatási Hivatal honlapján elérhető Kézikönyvekben található részletes leírás.