A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH) együttműködve országos katasztrófariasztási és tájékoztatási gyakorlatot tart november 21-én, hétfőn.

A gyakorlat során fiktív katasztrófahelyzet beállítása zajlik, így Magyarországon tényleges óvintézkedéseket nem vezetnek be, ugyanakkor a lakossági riasztóeszközök (szirénák) hangos üzempróbájára is sor kerül. A hatóságok arra kérnek mindenkit, hogy a gyakorlat során - a szirénajelzést követően - a mobiltelefonon történő kommunikációt lehetőleg korlátozzák sms-ek írására, ezzel is tehermentesítve a GSM-szolgáltatókat.

A katasztrófariasztási gyakorlat alatt a médiaszolgáltatók tesztelik a médiatörvényben a katasztrófavédelmi szervek részére biztosított kommunikációs csatornákat és a vezetési törzs által kiadott, valós helyzetet imitáló tesztüzeneteket - magyarul közérdekű közleményeket tesznek közzé.

Vészhelyzet a magyar Tatuinon

A riasztás során közzétett üzenet csupán próbája egy lehetséges, valós veszély esetén kiadandó közleménynek, így az abban megadott helyszínek fiktívek, az ismertetett szituációk a Csillagok Háborúja című film helyszínein zajlanak. Öt közlemény hangzik majd el reggeltől az esti órákig: 12 alkalommal teszik közzé a közszolgálati, illetve a csatlakozott kereskedelmi és közösségi médiaszolgáltatók (rádiók és televíziók) a számukra meghatározott időn belül (azonnali vagy késleltetett közlési kötelezettség).

A katasztróvédelmi hatóság tisztjei reggel nyolc órakor érkeznek ki az akcióban érintett médiumokhoz, az akció sajtót érintő gyakorlati része pedig fél kilenckor kezdődik majd - közölte érdeklődésünkre a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Hajdú Márton főhadnagy. Az akció este kilenc óráig tart. A szirénák megszólalásának időpontját a hatóság nem hozza nyilvánosságra a gyakorlat életszerűségét biztosítandó.

Véradással is készülnek

A gyakorlat részeként értesítik a hivatásos katasztrófavédelmi szervek és a hivatásos tűzoltóság állományát, mintegy 10 000 főt; továbbá a védelmi igazgatás teljes rendszerében aktivizálják az operatív törzseket is. Emellett mozgósítják a polgári védelmi kötelezettség alapján létrehozott gyorsreagálású szervezeteket (körülbelül 15 000 fő). A mozgósítandó erők egy része működésbe hozza a lakossági riasztó eszközöket, azaz körülbelül 2500 darab szirénát, a másik része felkészítésben részesül.

Mindezen túl, a mozgósított polgári védelmi szervezetek állományának, valamint a 18-60 év közötti lakosság tényleges, önkéntes véradása zajlik majd az Országos Vérellátó Szolgálat közreműködésével.