A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Matolcsy György MNB-elnök egyik első döntése az volt március 7-én, hogy a működési költségek csökkentése érdekében indítványozta az üzemeltetési területet érintő 20 százalékos költségcsökkentést, amelyet két éven belül kell végrehajtani. Lapunk ezzel kapcsolatban hét kérdést fogalmazott meg március 11-én a jegybanknak − a költségcsökkentés megvalósíthatóságának megítélése érdekében szerettünk volna információkat kapni. Többek közt arra kérdeztünk rá, hogyan alakultak az üzemeltetési költségek az előző években, hány és mekkora épülettel gazdálkodik az MNB. A Simor András-féle hat évvel szemben azonban tíz nap alatt sem kaptunk választ kérdéseinkre. Jó volna tudni, hogy ez már az új vezetés kommunikációjának jele-e.

A jegybank tegnap szűkszavúan annyit közölt, hogy − egyes sajtóhírekkel szemben − a törvény által előírt jegybanki jelentések közzétételi rendjében nem lesz változás, minden 2013-ra megjelentetni tervezett jelentést közzétesznek.

Eközben gőzerővel zajlik a jegybanki vezetőváltás. A korábbi bejelentés szerint  az eddigi 112 cégjegyzésre jogosult vezető és szakértő közül 22 főnél lesz változás, az érintett munkakörökben március végéig meglesz a csere. Az Origo úgy tudja, hogy csak hétfőn hét dolgozónak mondtak fel, így már tizenkettőnél tartanak. Többek közt elküldték Csermely Ágnest, aki a monetáris stratégia és közgazdasági elemzés nevű egységet irányította igazgatóként, de mennie kellett Székely Attilának, a beszerzési egység vezetőjének és Barts J. Balázsnak, az MNB épületének karbantartásáért felelős működési szolgáltatási terület vezetőjének is.