Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Várhatóan semmilyen változást nem tapasztalnak hétfőtől azok a tévét nézők, akikhez analóg sugárzás révén jut el a jel, jól lehet, akár el is sötétülhetne a képernyőjük. A két országos televíziónak ugyanis július 9-én, hétfőn lejár a koncessziós szerződése, amit várhatóan meghosszabbítanak, a részletekről azonban egyik érintett sem beszél. A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság  (NMHH) is csak azt közölte lapunkkal, hogy "a két országos földi sugárzású kereskedelmi televízió, az RTL Klub és a TV2 jogosultságai 2012. július 9-én 24 óráig érvényesek a hatósági szerződésekben foglaltak szerint.

A médiaszolgáltatási szerződések ideiglenes meghosszabbítására a médiaszolgáltatási szerződések lejárta után van lehetőség. A szerződés ideiglenes meghosszabbítását a hatósági szerződés lejárta előtt az érintett szolgáltatónak kell kérni. Az NMHH és a szolgáltatók között korábban lezajlott tárgyalások során a szolgáltatók jelezték, hogy a digitális átállás időpontjáig élni kívánnak az analóg műsorszolgáltatás, vagyis a szerződések meghosszabbításának lehetőségével. A tárgyalások a felek között jelenleg is zajlanak". Információink szerint bár a megállapodást még nem írták alá, a tárgylások már korábban befejeződtek,  de az érintettek nem akarnak nyilatkozni erről. A megállapodásnak egyik  eleme a koncessziós díj, aminek jelentős csökkentését akarták elérni a tévék, úgy tudjuk, e téren sikerrel jártak.

A két kereskedelmi tévé 1997-es indulásakor tíz plusz öt évre szerezett koncessziós jogot, ami tehát hétfőn jár le, a televíziók anno azt vállalták, hogy  éves szinten egyenként másfél-két milliárd forintot fizet a frekvenciáért.

A televízióknak évente nagyságrendileg hasonló összeget kell kifizetniük az Antenna Hungária Zrt-nek az analóg sugárzásért. A tévéknek most ezt a szerződésüket is újra kellett tárgyalni ahhoz, hogy  hétfőtől folytatódhasson az analóg sugárzás. A csatornák várhatóan e téren is jelentős diszkontot kapnak, hisz egyetlen szereplőnek - így az államnak, az Antenna Hungária Zrt..-nek - sem érdeke, hogy eltűnjenek a képernyőről a kedvenc sztárok, sorozatok, szappanoperák.

Mindez nem lenne kérdés, ha korábbi tervek szerint már régen lekapcsolták volna az analóg sugárzást, de részben a kormány tétlenkedése miatt ez nem következett be. A tervek szerint 2014 végéig váltja majd fel az analóg sugárzást a digitális, aminek következtében azokban a háztartásokban, ahol ma a földi antennával három televíziós csatorna adása fogható, a későbbiekben hét látható majd. A huzavonának az AH sem örül,  a társaságnak  2014-ig több milliárd forintos bevételkiesést okoz, hogy nem a tervezett időben − 2011-ben − jutott hozzá az öt multiplexhez, így nem áll rendelkezésére a teljes digitális platform - mondta korábban  Jean-Francois Fenech, az AH idő közben távozott vezérigazgatója. Az AH összességében 25 milliárd forintot költ a digitális átállással kapcsolatos fejlesztésekre.