Az összes főerdész bruttó bérét a Bajnai-kormány által elrendelt, de hallgatólagosan tavaly őszig fenntartott havi kétmilliós fizetési plafon fölé emelte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) - derítette ki a lap.

A nyírségi, a bakonyi, a kiskunsági, az egri, a pilisi, a somogyi és a zalai erdőtársaságnál, valamint az Észak­erdőnél is hárommillió forinttal díjazzák a vezérigazgatót. (A nyírségi erdészetnél csak a cégvezető fizetését növelték a háromszorosára, helyettesei változatlanul 881 ezer forintot keresnek.)

A gemenci, a nagykunsági erdészeteknél és a Mecsekerdőnél is bruttó kétmilliónál többet keres a vezető, a Kisalföldi Erdőgazdaságnál a vezérigazgató havi jövedelme bruttó 2,5 millió forint. (A részletes lista a vezetői fizetésekről a Népszabadságban olvasható.)

Orbán Viktor miniszterelnöki fizetése bruttó másfél millió forint, ehhez képest a lap számításai szerint a 22 erdőgazdaság vezetőjének bruttó átlagfizetése 2 millió 685 ezer forint.

A FM szerint a vezérigazgatók havi alapbére közötti eltérés oka az általuk irányított erdőgazdaság gazdasági mutatóiban, valamint a kezelt állami erdővagyon nagyságában keresendő. A lap kérdésére, hogy mi indokolta a fizetések drasztikus emelését, közölték: "az erdészeti társaságok olyan nemzeti vagyont őriznek, amelynek elsősorban nem a nemzetgazdasági súlya a legjelentősebb, hanem az, hogy ez a jövő".