A bérkompenzációs pályázat hétfő esti zárásáig - az utolsó napi 600-al együtt - 4538 pályázat érkezett be, 5,9 milliárd forint támogatási igénnyel - közölte az MTI érdeklődésére Czomba Sándor. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikai államtitkára szólt arról is, hogy előzetesen nehéz volt megbecsülni, hány cég és mekkora igénnyel jelentkezik a pályázaton. "Örömmel látjuk, hogy a válság ellenére kevesebb cégnek van szüksége segítségre, mint amire a keret lehetőséget adott" - mondta Czomba.

A támogatásra azok a cégek pályázhattak, amelyeknek idén gondot okoz az 5 százalékos béremelés végrehajtása. A Nemzeti Foglalkoztatási Alapból 21 milliárd forint állt a pályázók rendelkezésére.

Czomba Sándor szerint hatékonyan működik a bérkompenzáció rendszere, amit szerinte az is igazol, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai alapján a versenyszféra érintett munkavállalóinak mintegy háromnegyede március végével már megkapta a bérkompenzációt. Az államtitkár reményének adott hangot, miszerint ez az arány még tovább javul az év hátralévő részében.