Cikkeinkben nyomon követtük a szocialista nagyipar lebontását, a kárpótlási folyamatot, a privatizációt, sürgettük az egészségügy, a nyugdíjrendszer és az önkormányzatok reformját, aggódtuk a költségvetési hiány és az államadósság tornyosulása miatt. Grafikonjaink követték devizánk útját a 70 forintos dollártól a 317 forintosig, a BUX hullámvasútját 797 ponttól a 31 100 pontig.
 
Devizatáblázatainkból eltűnt először a transzferábilis rubel, majd a német márka, a francia frank, a schilling és a líra, megjelent viszont az euró. Drámai cikkek születtek a mexikói, a távol-keleti, az orosz tőzsdeválságról, a dotcom-lufi kipukkanásáról, egészen a tavaly októberi pénzpiaci világvégéig.

Lapunk 18 éve alatt 11 pénzügyminiszter váltotta egymást - mindannyian megszólaltak hasábjainkon. Négy választás során igyekeztünk mindegyik oldal gazdaságpolitikusait érdemi programok kifejtésére bírni, azután a győzteseket - amennyire lehetett - szembesíteni korábbi kijelentéseikkel.

Tizennyolc év alatt rengeteg illúziótól megszabadult az újságíró, némileg más jelentést kaptak olyan fogalmak, mint versenysemlegesség, közbeszerzés, piaci hatékonyság. A politikai korrupció része lett az életünknek, már nem szenzáció egy-egy őrizetbe vett képviselő, bár az igazi, angolszász típusú leleplező újságírás anyagi források hiányában, a sajtóperek és a hirdetés-visszavonások fenyegetésében még jócskán várat magára.

Átalakult maga a sajtó is, megjelent az internet, egyre kevesebb idő jut a reggeli kávé melletti napilapolvasásra, ám az utóbbi években a papíralapú lappal egyenrangúvá nőtt fel az online újság - így történt ez a Napi Gazdaságnál is, ahol sokakat megelőzve már 2000-ben beindult az önálló online szerkesztőség.

Lapunk már a kezdetektől fogva tulajdonosi szerkezetével is kitűnt a magyar sajtó legtöbb orgánuma közül: ahogy az induláskor, úgy ma is meghatározó tulajdonosok azok, akik nap mint nap készítik is az újságot. Az újságcsinálás vonzereje - bármi is történt az elmúlt években a gazdaságban és a politikában - alig gyengült, évente tucatnyi egyetemista igyekszik megkopott szerkesztőségi szobáinkban megtanulni az újságírást, az interjúkészítést - közülük nem egy mára a gazdasági sajtó meghatározó szereplőjévé vált, akár a Napinál, akár máshol.

Köszönjük olvasóinknak, hogy 18 éven át velünk maradtak - reméljük, hogy a következő ötezer számnak is meglesznek az olvasói.

Korányi G. Tamás
főszerkesztő