Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A forint kilátásai a legrosszabbak a régióban, legalábbis ez derül ki a német ZEW intézet és az Erste Bank által készített legfrissebb felmérés eredményéből, amelyet 71 pénzügyi szakértő megkérdezésével készítettek. Az elemzők mindössze 31,2 százaléka jelez a jelenleginél erősebb forintot féléves időtávban, 34,4 százalékuk stagnálást vár a magyar fizetőeszköz euróval szembeni árfolyamában, 34,4 százalékuk pedig úgy véli, hat hónap múlva ennél gyengébb árfolyam a valószínű. Ez nettó 3,2 százalékot jelent a forintgyengülést várók javára, ezzel az egyedüli régiós deviza, amelyet túlértékeltnek tartanak jelenleg, a horvát kuna, a török líra, a lengyel zloty, a cseh korona és a román lej esetében erősödésre tippelnek a szakemberek.

De nemcsak a forint kilátásait, a magyar részvénypiacét sem ítélik meg kedvezően a szakértők, 42,8 százalékuk várja a BUX index erősödését ezen az időtávon, 28,6 százalékuk szerint viszont a jelenleginél alacsonyabb BUX indexet látunk jövő februárig. Ezzel ugyan a bikák és medvék aránya 1,49 fölé emelkedett a felmérésben az előző havi 1,45-ről, azonban a felmérés ötéves történetében ez még mindig igen alacsony értéknek számít, az elmúlt 60 hónapból mindössze 10 alkalommal fordult elő, hogy ennél alacsonyabb szintre süllyedt volna a mutató. Az ellentét-analízisben hívők szerint ez nem feltétlenül rossz jel, hiszen azt mutatja, hogy a portfóliókban változatlanul alul lehetnek súlyozva a magyar részvények, tehát egy pozitív fordulat esetén lenne tere az emelkedésnek. Az elmúlt években ezekről a szintekről inkább oldalazás vagy enyhe emelkedés következett a BUX indexben, s nem heves áresés, kivéve 2008 őszét. Önmagában azonban ez nem indokol kiemelkedő teljesítményt a BUX index számára.

Napi grafikonok

 

A magyar gazdaság helyzetének megítélése változatlanul, hosszú hónapok, lassan évek óta lehangoló. A jelenlegi gazdasági környezetet a megkérdezettek mindössze 2,7 százaléka ítélte jónak − ez 0,2 százalékpontos növekedés júliushoz képest −, miközben 73 százalék kifejezetten rossznak írta azt le. Ezzel nettó 70 százalék szerint rossz a magyar gazdasági helyzet, ez messze a leggyengébb mutató a régióban, az utánunk következő Romániáról csak nettó 51,6 százalék vélte ugyanezt. Ami érdekes fejlemény az elmúlt hónapban, hogy a magyar gazdaság megítélése kezd elszakadni az eurózónáétól, az elmúlt években ugyanis volt, hogy fej fej mellett kapott hasonlóan rossz osztályzatot Magyarország és az eurózóna, most ez utóbbié javuló pályára látszik állni, míg a magyaré tovább romlott. Kis örömöt jelenthet, hogy visszaállt a tavaly nyári helyzet, amikor is a rossz aktuális helyzet mellé a szakértők szerint javuló kilátások párosultak, a magyar gazdaság innen már a megkérdezettek nettó 5,6 százaléka szerint javulni fog féléves időtávon, a többi ország esetében eközben romlást várnak.