Míg az előző évben a csapadékos időjárásnak köszönhetően a fagyok beálltáig 25-30 tonna szarvasgombát szedtek össze a magyar erdőkben, addig az aszály miatt idén a tavalyi mennyiség csupán harmadát sikerült begyűjteni - mondta a lapnak Ulrich József, a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesületének elnöke.

Az árak ebben az évben kompenzálni tudják a kiesést, azok a gazdálkodók pedig, akik a korábbihoz hasonló terméssel büszkélkedhetnek, busás haszonra tehetnek szert a szezon végére. Európa-szerte keresleti piac alakult ki, a közepes minőségű szarvasgomba kilójáért 200-300 eurót (60-90 ezer forintot) fizetnek. Ulrich József szerint a hazai felvásárlási átlagár százezer forint körül alakul kilónként.

Ulrich József szerint

a túlszedés miatt hamarosan eltűnhet természetes élőhelyéről a gomba, és csak az úgynevezett termesztőhelyekről kerülhet majd a piacokra.

A telepítésre - amely nem olcsó mulatság - egyébként ma már európai uniós támogatás is elérhető.

A magyar szarvasgombát elsősorban Nyugat-Európa vásárolja fel, de a világ számos pontjára szállítanak az értékes áruból, sőt a gasztronómia fejlődésével a honi éttermek is egyre többet rendelnek belőle.