Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az NFSZ a honlapján közölte: 2016 utolsó hónapjában a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 6,1 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 4,0 százalék. A legalacsonyabb értékekkel továbbra is Győr-Moson-Sopron megye (1,6, illetve 1,1 százalék) rendelkezett, emellett kedvező munkaerő-piaci mutatói voltak Budapestnek, Vas, Komárom-Esztergom és Veszprém megyének is.

Tavaly decemberben 48,4 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét a kirendeltségeken, 8,1 százalékuk első alkalommal regisztrált. Az új belépők száma az előző évinél 7,5 százalékkal kevesebb volt. Az álláskeresők 10,9 százaléka, 29,9 ezer személy volt pályakezdő, 44,9 százalékuk legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezett. A legtöbb pályakezdő fiatalt Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tartották nyilván.

Az álláskeresők 28,9 százaléka - 78,9 ezer ember - tartósan, több mint egy éve keresett már munkát, ez 18,3 százalékponttal jobb arány az egy évvel korábbinál.

Tömegek segély nélkül

Az NFSZ adatai szerint 2016 utolsó hónapjában 143,2 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, 41 százalékuk álláskeresési ellátásban, a többiek szociális jellegű támogatásban részesültek. Az álláskeresők 47,6 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

A foglalkoztatók 48,4 ezer új betölthető álláshelyet jelentettek be decemberben, ezek 75,8 százalékához igényeltek támogatást. Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 36,7 ezer volt, amelyek több mint a fele a közfoglalkoztatáshoz tartozott.

Decemberben 138,6 ezer álláslehetőség volt, amelyből 89,8 ezer betöltetlen maradt.

Az év utolsó hónapjában 710 munkavállaló csoportos létszámleépítését jelentették be a foglalkoztatók. Az elbocsátások a szektorok közül a gép, gépi berendezés gyártását, kiskereskedelmet, fémalakítást, porkohászatot és az élelmiszer-gyártást, területileg pedig a fővárost, Hajdú-Bihar, Békés és Pest megyét érintették.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt munkanélküliségi ráta 4,5 százalékos volt a 2016 szeptemberi - novemberi gördülő negyedévben, eszerint a 15-74 éves népességből 207,5 ezren voltak munka nélkül. A ráta az előző év azonos időszakához képest 1,7 százalékponttal csökkent.