Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A cseh védelmi minisztériumnak nincs tudomása arról, hogy akár egyetlen T-72-es harckocsit is átszállítottak volna Magyarországról a Cseh Köztársaság területére - idézte Jan Pejseket, a tárca kommunikációs és promóciós osztályának igazgatóját a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. A cseh védelmi minisztériumnak nincs tudomása arról, hogy egy cseh vállalat T-72-es tanokat szállított volna be Magyarországról Csehországba - fogalmazott a Pejsek.

A cseh ipari és kereskedelmi minisztériumnál azt a tájékoztatást adták a RIA Novosztyinak, hogy egyetlen cseh vállalatnak sem adtak ki olyan engedélyt, amely felhatalmazta volna a céget magyar harckocsik importjára. Ezek a tájékoztatások homlok egyenest másról tanúskodnak, mint amit a magyar kormány kommunikál.

Magyartól magyarhoz?

Az orosz hírügynökség idézi a kormány internetes portálját, amelynek hétfői posztján az olvasható, hogy egy cseh vállalat, az Excalibur Defense Ltd. elkezdte elszállítani a Cseh Köztársaságba azt az 58 T-72-es tankot, amelyet a magyar védelmi erőktől vásárolt. Az 58 harckocsit a 120 darab T-72M típusú magyarországi tartalékból vonhatták ki.

A RIA Novosztyi a cseh Excalibur Group holding képviselőitől származó információra hivatkozva azt is megírja, hogy az Excalibur Defense Ltd. magyar vállalat, amely korábban kapcsolatban árt a cseh Excalibur Army Ltd.-vel, amely az Excalibur Group leányvállalata. Az Exclibur Army Ltd.-nek eddig semmilyen hozzáfűzni valója nem volt ahhoz, hogy köze lehet-e a tankok megvásárlásához.

Állítások és cáfolatok

Az ügy előzménye, hogy az orosz külügyminisztérium Hídfő.net internetes újság hírére reagálva közölte: "a Kijevnek szánt, Magyarországról származó fegyverszállítmányok nyílt megsértését jelentik azoknak a kötelezettségeknek, amelyeket Budapest a hagyományos fegyverek exportja területén vállalt". Az információ szerint magyar honvédelmi minisztérium valamilyen "felhatalmazott ügynökségen" keresztül állítólag Ukrajnának szállítana állományában lévő páncélos technikát, egyebek között T-72-es harckocsikat.

A hírt Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) is cáfolta. A tárca közleményében kiemelte: "az az ismeretlen internetes portál, amelyen ez az álhír megjelent, már többször közölt a honvédséggel kapcsolatos, minden valós alapot nélkülöző tartalmakat".