"Javuló költségvetésünk lesz" - mondta a honvédelmi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában arra a kérdésre, hogy milyen büdzséje lesz a honvédelmi területnek. Hende Csaba hozzátette: ez persze összefügg a korábbi évtizedek mulasztásaival, a megváltozott biztonságpolitikai helyzettel, illetve a NATO-n belül vállalt kötelezettségek teljesítésével.

Az ukrán válságra reagálva a szeptemberi NATO csúcstalálkozón olyan döntést hoztak az állam- és kormányfők, hogy meg kell próbálni a gazdasági válság közepette is, minden nehézség ellenére emelni a tagállamok katonai költségvetését. Hiszen a NATO erejét a tagállamok teszik össze - mondta. A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy miközben Oroszország 50 százalékkal növelte az elmúlt években a ráfordításait, aközben az európai NATO tagállamok összességében 20 százalékkal csökkentették. Ez valahol felborítja az erőegyensúlyt is.

"Magyarország elindult a vállaltak teljesítésének útján. A jövő évi költségvetésünk - beleszámítva minden tételt - több mint 20 milliárd forinttal magasabb lesz, mint az idei. Ez egy közel 10 százalékos növekedés".

Hende Csaba úgy fogalmazott: "2012-ben, amikor egy tíz éves fejlesztési tervet fogadtunk el, akkor azt vállaltuk, hogy 2016-ig szinten tartjuk a költségvetésünket és utána kezdjük el ütemesen növelni. És ebből a növekményből cseréljük le azokat az eszközöket, amelyek megérettek a cserére. Most előre hoztuk ezt a növelést".

"A legfontosabbal, az emberrel kezdjük. A kormány az új katonai életpálya-modell bevezetésével egy 50 százalékos illetménynövelést határozott el. Ennek első ütemét, 30 százalékos átlagos bértömeg-növekményt jövő év közepétől bocsát rendelkezésünkre a kincstár" - mondta az InfoRádióban a honvédelmi miniszter.