A Batthyány Kör 2012 januárjában adta ki legutóbbi politikai elemzését. A kétharmados többségről s az ezzel járó felelősségről szól a most publikált elemzés.

A kör szerint a 2010-ben és 2014-ben kapott kétharmados parlamenti felhatalmazás lehetőséget ad a Fidesz-KDNP-kormánynak arra, hogy kiteljesítse a huszonöt év e húzódó rendszerváltást. A választók többsége méltányolta a 2010 óta folytatott politika eredményeit, vagy legalábbis nem talált életképes alternatívát, ezért részletes választási program és ígérethalmaz nélkül is újra bizalmat szavazott a kormánypártoknak. Örömünkre szolgál, hogy e politika jó néhány eleme összhangban van az Orbán Viktor kezdeményezésére 2004-2005-ben általunk elkészített Szent István-tervvel - olvasható az elemzésben.

Bár sok külföldi elemző bírálja a kormány politikáját, a Fidesz-KDNP-kormány egy-egy intézkedése számos európai országban követőkre talált. Mégis célszerűbbnek látná a Professzorok Batthyány Köre e politikának a nemzetközi gazdasági erőkkel szembeni élét kevésbé hangsúlyozni, mert ez veszélyeztetheti az EU-hoz fűződő kapcsolatainkat és a transzatlanti kötődésünket. Tudomásul kell vennünk, hogy hazánk a jelen időszakban különösen támaszkodik az inióra; fejlődésünkben az EU országaihoz mérjük magunkat, hanyatlási tüneteik jó része ránk is jellemző. Ha ezek egyikén- másikán a magunk sajátos módján tudunk úrrá lenni, az a többieknek is jó, s bízhatunk benn e, hogy előbb-utóbb méltányolják is.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a magyar polgárok szája íze szerint éles stílusban megfogalmazott politikusi vélemények és bonmot-k (pl. a gazdasági szabadságharc kifejezés) pillanatok alatt külföldre kerülnek, és az ország agresszív ellenfelei a kontextusból kiszakítva sületlenségeket magyaráznak bele, a magyar fél pedig az értetlenségre olykor karcosan válaszol. Így emelkednek elvi szintre olyan vitakérdések, amelyek pragmatikus megközelítés esetén fel sem merülnének.

Egy alapvető változtatásokat megcélzó program megvalósítása határozottságot igényel; megértjük tehát, hogy a kormányzó pártszövetség él az erejével. Szükség is van rá, mert bőven van mit helyrehozni. Hogy mást ne mondjunk , a privatizációs időszakban az állam tömérdek előnytelen üzletet kötött (ilyen volt például az élelmiszeripar eladása), de az önkormányzatokat, az intézményeket és a magánembereket is ilyenekbe hajszolta bele (gondoljunk a közműcégek eladására, a ppp-beruházásásokra, a magánnyugdíjpénztárakra vagy a devizakölcsönökre és a tartósan magasan tartott alapkamat miatt az állam számára előnytelenné vált ügyletekre).

Az Orbán-kormány igyekszik ezekből kikászálódni, és megpróbálja a kárvallottak többségét kimenteni. Erre szokatlan törvénykezési eszközöket is használ, amelyekre a csapda helyzetek kialakulásáért zömmel felelős ellenérdekeltek a jogellenességet próbálják rábizonyítani. A belső gazdasági klíma instabilitása nagyrészt ebből származik - olvasható a Professzorok Batthyány Köre által publikált elemzésben.