Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A mezőgazdaság kibocsátásának volumene 12, értéke - folyó alapáron - 4 százalékkal nőtt a 2012-höz viszonyítva, az árak 7 százalékos csökkenése mellett. A kibocsátás 59 százaléka a növényi termékek, 34 százaléka pedig az állatok és az állati termékek előállításából származott. Az ágazat eredményének növekedése alapvetően a növénytermesztési termékek volumenének - több, mint ötödével nagyobb - emelkedéséből adódott.

A termékcsoportban meghatározó gabonafélék volumene harmadával nőtt, mivel a búza- és a kukoricatermés az előző évinél sokkal kedvezőbben alakult. Nőtt a gyümölcsfélék (29 százalékkal), az ipari növények (14 százalékkal), a kertészeti termékek (9 százalékkal), a takarmánynövények (8 százalékkal) kibocsátása is, a burgonyáé viszont ötödével csökkent. Ez utóbbi jelentősen (57 százalékkal) drágult, miközben a kertészeti termékek ára csak 8 százalékkal lett magasabb.

Jelentősen csökkent viszont az ipari és a takarmánynövények (20 százalék), a gabonafélék (19 százalékkal) ára, míg a gyümölcsféléké a jelentős volumennövekedés ellenére is csak 8 százalékkal lett kevesebb az előző évinél.

Az állattenyésztés termelési volumene tavaly 3 százalékkal csökkent az előző évihez képest, az árak 3 százalékos növekedése mellett. Egyik főbb állatfaj termelése sem érte el a 2012-es szintet, az állati termékek közül a tejé visszaesett, a tojásé szinten maradt - olvasható a KSH tájékoztatójában.