A határon túli köznevelésre a magyar állam évente mintegy 250-300 millió forintot, míg a felsőoktatásra közel 600 milliót költ. A pénzek számtalan célra mennek: többek közt jut maguknak az oktatási intézményeknek a működésére, táborok rendezésére, tanulmányi versenyekre, a hallgatói önkormányzatok támogatására, de arra is van példa, hogy a délvidéken élő magyarok magyarországi támogatásból készülnek fel a szerb szaknyelvi vizsgára. (A konkrét támogatásokkal, illetve a 2015-ben elköltött összes forrással a cikk második felében foglalkozunk.)

A közel egymilliárd forint elköltése során fontos kritérium, hogy nem kapnak támogatást a nem magyar nyelvű, vagy nem a magyar közösségek érdekét szolgáló oktatási intézményeknek. Ennek megfelelően pedig egyelőre csak a Kárpát-medencébe áramlanak ezek a pénzek. Bár lehet, nem sokáig.

"A diaszpóra gyökeres átalakuláson megy át, amire még nem nagyon reagált a magyar oktatáspolitika" - ismerte el lapunknak Maruzsa Zoltán. London, München, Brüsszel, Bécs mind olyan város, ahol tízezrek élnek honfitársaink közül, ám magyar tanítási nyelvű iskola nincs. Márpedig hiába lakik Bécsben ma már több magyar, mint Kassán, a közgondolkodás mégis azt tartja evidensnek, hogy utóbbiban van a magyar állam által is támogatott iskola, míg előbbiben nincs - vélte az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa.

Lesz-e vietnami magyar egyetem?

A magyar adófizetők pénzével el kell számolni, így ha valahol összegyűlik egy maroknyi magyar és támogatást kér, akkor azt valamennyire párhuzamba kell állítani azzal, hogy mondjuk a zentai 15 ezer magyarra hány forintot költöttünk, és arányos-e az új támogatás - mondta Maruzsa Zoltán. Ugyanakkor elképzelhető, hogy egy korábbi együttműködésnek köszönhetően ismét lesz magyar egyetem Vietnamban. Az 1970-es évek közepén ugyanis, közvetlenül a háború után Magyarország segített egy szakképző intézmény létrejöttében, amit azóta Vietnami-Magyar Ipari Egyetemnek hívnak. A helyi kormány pedig most az oktatási intézmények jelentős részének privatizációján gondolkodik, így megkeresték a magyar nagykövetséget is, hogy van-e érdeklődés a magyar állam részéről a fenntartásra. "Egyelőre vizsgáljuk a lehetőségeket, a részleges fenntartás iránt érdeklődnénk, hiszen a 8-10 ezer főt oktató egyetemnek van műszaki, illetve járműipari képzése is, ami összhangban lehet a magyar gazdasági célokkal." - hangsúlyozta Maruzsa. A kérdés várhatóan téma lesz a két ország legközelebbi gazdasági vegyes bizottsági ülésén is. Amennyiben Magyarország elengedné ezt a lehetőséget, úgy ez elveszik, az egyetem tájékoztatása szerint ugyanakkor vannak érdeklődő dél-koreai befektetők. Igaz, akkor már biztosan nem Vietnami-Magyar Ipari Egyetemnek hívnák az intézményt.

Maruzsa szerint érdemes azon elgondolkodni, hogy Nyugat-Európa olyan nagyvárosaiban, ahol biztosan tudjuk, hogy 5-20 év múlva is lesz jelentős magyar diaszpóra, támogasson-e az állam a nemzeti tudatot is erősítő oktatási intézményeket. A kérdésre, hogy amennyiben a londoni magyarok bejelentkeznének egy iskola ötletével, Maruzsa elmondta, hogy egy jó koncepció esetén akár működhetne is a dolog, ám a végleges döntéshez alapos megfontolás szükséges. Részletes adatok kellenek például arról, hogy hány magyar diákot, milyen körülmények között, hogyan tanítanának, de az EMMI a kérelmező hátterét, stabilitását is megvizsgálná. A végleges döntés viszont nemcsak a szakmai megfelelésen múlik, hiszen a külhoni oktatásra fordított összeg nagysága évek óta viszonylag állandó, így leginkább a felszabaduló, államhoz visszakerülő pénzekből lehet új projekteket támogatni. Maruzsa ugyanakkor hozzátette, hogy kiemelt fontosságú ügyekben kormánydöntés kérhető a forrás biztosítása érdekében.

A támogatások visszafizetése viszonylag ritka, mert bár az EMMI szakértői az összes támogatott nagyjából 10 százalékát ellenőrzik, általában kevés szabálytalanságra bukkannak. Vissza, azaz a magyar állam felé általában akkor szokott pénz folyni, amikor valaki meggondolta magát és utolsó pillanatban visszavonta a pályázatát, vagy akár rosszul számolta el a költségeket. "Ezek főleg figyelmetlenségek, igen ritka a szándékos csalás, mivel többnyire visszatérő kedvezményezetteink vannak, akik valószínűleg jövőre is szeretnének támogatást kapni" - magyarázta a miniszteri biztos, így egyszer sem fordult elő olyan eset, hogy a teljes összeget vissza kellett volna utalni, vagy például felszívódott volna a támogatott szervezet.

Mire ment a pénz 2015-ben?

A határon túli szervezeteket számos jogcímen támogatta a magyar állam 2015-ben, az egyik legfontosabb a határon túli pedagógus szervezetek támogatása. "Ez egy meghívásos pályázat, melynek oka, hogy pályázat hosszú évek óta változatlan tartalommal indul, amelyre ráadásul a szervezetek nagyon számítanak- magyarázta Maruzsa, aki egyből hozzátette: amennyiben alakulna egy új pedagógus szövetség, annak is lenne esélye bekerülni a kedvezményezettek közé - természetesen a megfelelő ellenőrzések után.

SzervezetOrszágMegítélt támogatás (forint)
Működési támogatás
Romániai Magyar Pedagógusok SzövetségeRománia30 200 000
Szlovákiai Magyar Pedagógusok SzövetségeSzlovákia3 400 000
Vajdasági Magyar Pedagógusok EgyesületeSzerbia4 400 000
Vajdasági Magyar Óvodapedagógusok EgyesületeSzerbia1 300 000
Észak-bácskai Magyar Pedagógusok EgyesületeSzerbia5 800 000
Vajdasági Módszertani Központ (Szabadka)Szerbia1 100 000
Vajdasági Módszertani Központ (Nagybecskerek)Szerbia900 000
Módszertani Központ, ÚjvidékSzerbia1 100 000
Kárpátaljai Magyar ReformátusszövetségUkrajna6 000 000
Kárpátaljai Református EgyházkerületUkrajan2 400 000
Horvátországi Magyar Pedagógusok FórumaHorvátország1 300 000
Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi SzövetségeAusztria1 200 000
Ausztriai Magyar Pedagógusok EgyesületeAusztria900 000
Összesen: 60 000 000
Nyári akadémiák megrendezésének támogatása
Romániai Magyar Pedagógusok SzövetségeRománia17 800 000
Szlovákiai Magyar Pedagógusok SzövetségeSzlovákia7 600 000
Észak-bácskai Magyar Pedagógusok EgyesületeSzerbia5 700 000
Vajdasági Magyar Pedagógusok EgyesületeSzerbia3 200 000
Kárpátaljai Magyar PedagógusszövetségUkrajna5 700 000
Összesen:40 000 000
Forrás: EMMI

Jól látható, hogy a pedagógus szervezetek összességében 60 milliót kaptak működési támogatásra, és 40 milliót nyári akadémiák megrendezésére, ám az egyes országokban található szövetségek és egyesületek támogatási összege jelentősen eltér egymástól. Ennek viszonylag egyszerű magyarázata van: amíg például a Délvidéken több szakmai szerveződés is található, addig Romániában egy nagy összefogó ernyőszervezet működik.

És hogy miért ezen szervezeteket és nem konkrét intézményeket támogatnak? "Mert az egy másik állam által fenntartott állami intézmény, így sokkal nehezebb ellenőrizni, hogy valóban a megfelelő célra ment-e a támogatás. Olyan is előfordult, hogy az állam zárolta az adott oktatási intézmény számláját, így összességében egyszerűbb az iskola alapítványát, a pedagógus szövetségeket támogatni, akik átforgatják ezen összegeket a megfelelő iskoláknak" - magyarázta Maruzsa. Szerinte egyébként ebben semmi meglepő nincs, hiszen ennek Magyarországon is megvan a kultúrája, elég csak azokra az iskolai, kórházi alapítványokra gondolni, ahol például az egy százalékos felajánlásokat gyűjtik.

Állami támogatásból 16 millió forint jut az úgynevezett tematikus szaktáborokra, melyek főleg az olyan nyári táborozást fedik le, ahol anyanyelvi, identitást erősítő programok vannak. A pénzt 58 nyertes között osztották szét tavaly, így jellemzően pár százezres támogatásokról van szó, a legmagasabb megítélt összeg például 400 ezer forint volt. Ennek oka, hogy sokszor ezen táborok a helyi állam támogatását is élvezik, így Magyarország egyfajta kiegészítő támogatást nyújt - mondta Maruzsa. Ráadásul, hogy még olcsóbb legyen a táborozás, előfordul, hogy hétfőtől péntekig az iskolában vannak a gyerekek, ahol ebédet és egész napos elfoglaltságot kapnak. Nem olyan meglepő ez, itthon a KLIK is sok esetben így táboroztat. A pénzből 2015-ben jutott többek közt egy vándortábor közben zajló rendhagyó történelemoktatásra, olvasó- és faragótáborra, sőt egy őszi szablyavívó táborra is. Az összes ilyen célú támogatást ide kattintva érheti el.

Összesen 20 millió forint jutott az identitást erősítő programok támogatására, ami főképp nyelvi táborokat jelent. "A kiírás viszonylag széles körű, azaz sokféle támogatandó program belefért, a lényeg az volt, hogy a helyi ötletgazdákra volt bízva, hogy magyarság ismereti, néprajzi, vagy történelmi témában szerveznek-e programokat" - mondta Maruzsa. A 60, előzőhöz hasonlóan pár százezer forintot elnyerő nyertes felsorolása itt látható.

Diaszpórában megrendezett anyanyelvi táborok címmel viszont mindössze hárman nyertek: a Svédországi Magyarok Országos Szövetsége 1,4 millió forintot a 19. Svédországi Anyanyelvi táborra, a cseh Iglice Egylet 400 ezret egy erdei táborra, illetve az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége is nyert 200 ezer forintot egy alkotótáborra.

Valamivel több mint tízszer annyi pénzt, 20,5 millió forintot osztottak ki 47 nyertes között (a teljes listáért kattintson!) a szórványban folyó oktatás támogatására. A pedagógusok évközi továbbképzésére 21 millió forintot szántak 2015-ben, a 13 nyertes nagyjából megegyezik a fentebb említett pedagógus szervezetekkel. Tanulmányi versenyek támogatására 19,5 millió forintot jutott, a 74 kedvezményezett pedig ebből többek közt népéneklési vetélkedőt, anyanyelvápolók szemléjét, mesevetélkedőt és csendélet festő versenyt is rendezett. Maruzsa ezzel kapcsolatban elmondta, hogy bár "nem szokás más nyelven pályázni, a kétnyelvű megmérettetéssel nem lenne baja a magyar államnak."

Tankönyvtámogatásra összesen 20 millió forint jutott 2015-ben. Van olyan ország is, amely tiltja a külföldi tankönyveket, ám ha előtte egyeztetik azokat a helyi tankönyvkiadóval, akiknek meg is engedik, hogy ők nyomtassák őket, akkor működhet az együttműködés. "Ráadásul egyre több az online tananyag, a Nemzeti Köznevelési Portál is streamel videókat, így egyre több lehetőségünk van a megfelelő oktatási anyag eljuttatására a külhoni magyarokhoz" - mondta a miniszteri biztos.

Évente mintegy 80 millió forintot költenek el egyedi támogatásokra, amiből ugyanúgy jut egy beázás megjavítására, mint a kétoldalú együttműködésekre, melynek keretében Magyarországon képzik tovább az oktató tanárokat. Ezekről minden esetben az oktatási államtitkár, Palkovics László dönt.

A felsőoktatásra is jut pénz, egyrészt a hallgatói önkormányzatok (HÖK) támogatására évi mintegy 20-25 millió forintot szánnak. "A nagy állami egyetemeken a magyar nyelvű képzések hallgatói sokszor nincsenek elegendően, hogy a HÖK valóban magyar HÖK legyen. A tőlünk kapott pénzből azonban tudnak hallgatói szervezeteket alapítani, ami rendkívül fontos közösségépítési elem és segíthet abban is, hogy olyan vezetőket termeljen ki, akik a jövőben a magyar ügyeket segíthetik az anyaországon kívül" - adott magyarázatot a támogatási formára Maruzsa.

Ennél sokkal nagyobb összeg, több mint félmilliárd forint megy a külhoni felsőoktatási intézmények támogatására. A felsőoktatásban rengeteg célt támogatnak (lásd alább), például a Földművelésügyi Minisztériummal együttműködve finanszírozzák Csíkszeredán a gödöllői Szent István Egyetem kihelyezett agrárképzését. "Volt, amikor az FM-nek nem volt elég kerete erre a célra, így megkért minket az együttműködésre, mi pedig örömmel segítettünk és támogatjuk a magyar agrárium fejlődését határon túl is" - mondta ezzel kapcsolatban Maruzsa.

A legnagyobb támogatást, több mint 150 millió forintot egyébként a Balassi Intézet kapta tavaly, ők ebből a pénzből magyar diákokat, hallgatókat támogattak ösztöndíjak formájában. Támogatják a komáromi Selye János Egyetemet is, mégpedig azért, mert az intézetnek van Magyarországon is felszívó ereje, több mint 200 magyar állampolgár tanul most is ott. "Aki például Tatabányán él, az itthon nagyobb létszámban Győrbe vagy Budapestre jár tanulni, nekik kínál alternatívát a komáromi egyetem, ami igencsak örvendetes" - magyarázta Maruzsa.

Jut pénz a Délvidékre is, ahol a magyar állam Szabadkán, Zentán és Zomborban szeretne oktatási konzultációs központokat létrehozni. Így Zentán már létrejött egy agrárkampusz, Szabadkán négy újabb képzést terveznek a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve, itt jelenleg a képzési helyszín fejlesztésénél tart az ügy. Ezen felül a Pécsi Tudományegyetem is tervez együttműködést egészségtudományi képzésekben. "Jelenleg, aki magyar nyelvű felsőoktatásban akar részesülni Szerbiában, annak kevés lehetősége van: elmehet tanítónak, óvónőnek. Ezen kívánunk változtatni, így pedig kisebb lesz a magyarországi egyetemek elszívó ereje is" - mondta Maruzsa, aki egyből hozzátette, hogy a konzultációs központokban például szerb nyelvi képzésre is sor fog kerülni, hiszen az a cél, hogy az érintett hallgatók minél jobban elhelyezkedhessenek a szerb munkaerőpiacon.

A felsőoktatási támogatások
KedvezményezettFeladatKiadás (forint)
Budapesti Egyetemi Atlétikai ClubKárpát-medencei Egyetemek Kupája futsal torna költségeihez való hozzájárulás2 285 000
Babes-Bolyai TudományegyetemA BBTE óraadói díjaihoz és a gyakorlatok fenntartásához szükséges anyagok költségeihez való hozzájárulás1 794 000
Sapientia Erdélyi Magyar TudományegyetemMagyarországi partneregyetemekkel közös mesterképzések költségeihez történő hozzájárulás10 553 000
Pro Agricultura Hargitae Universitas AlapítványTanüzem kialakításának költségeihez történő hozzájárulás20 000 000
Sapientia Erdélyi Magyar TudományegyetemOktatási tevékenységet elősegítő eszközök, tárgyak beszerzésének költségeihez történő hozzájárulás5 500 000
Kanizsa Felsőoktatásért AlapítványAz Erdős Iskola oktatóinak bérköltségéhez és járulékaihoz történő hozzájárulás3 000 000
MÜTF EgyesületMÜTF Egyesület működési költségeihez történő hozzájárulás20 000 000
Szakközépiskola KarvaDigitális agrometeorológiai állomás kiépítésének költségeihez történő hozzájárulás500 000
Vajdasági Magyar Felsőoktatási KollégiumA VMFK diákjainak és tutorainak ösztöndíjazásához történő hozzájárulás7 000 000
Bolyai Társaság/Societatea BolyaiVendégtanár program költségeihez történő hozzájárulás1 000 000
Balassi IntézetHatáron túli felsőoktatási pályázatok lebonyolítása150 500 000
Balassi IntézetA határon túli magyar hallgatók magyarországi tanulmányainak elősegítése59 900 000
Sapientia Hungariae AlapítványA határon túli felsőoktatás tehetséggondozási feladatainak költségéhez történő hozzájárulás4 000 000
Than Fivérek Értelmiségi KörThan Emlékház működési költségeihez történő hozzájárulás5 000 000
Pro Agricultura Hargitae Universitas AlapítványAz Alapítvány felújítási és működési költségeihez történő hozzájárulás, kihelyezett képzés támogatása25 000 000
Magyar Polgári Kaszinó - ZomborIngatlanfejlesztés költségeihez történő hozzájárulás az ápoló BA képzés indítása érdekében45 000 000
Pro Selye Univerzitas n. o.Pro Selye Univerzitas működési költségeihez és a SJE tevékenységét támogató progamokhoz hozzájárulás8 100 000
Teleki Szováta AlapítványTeleki Oktatási Központ éttermének felújítási költségeihez történő hozzájárulás8 000 000
Caritas SzabadkaSzerb és angol nyelvtanfolyam költségeihez történő hozzájárulás4 800 000
Selye János EgyetemHÖK működésének, valamint az egyetem népszerűsítésének költségeihez történő hozzájárulás13 000 000
Szabadkai Műszaki SzakfőiskolaNyílászáró cseréihez, valamint a mosdó felújítási költségeihez történő hozzájárulás5 000 000
Bocskai István AlapítványBCE nyárádszeredai kihelyezett képzésének költségeihez történő hozzájárulás2 000 000
Szövetség a Közös CélokértA SZAKC ösztöndíj-adminisztrációs tevékenységének költségeihez történő hozzájárulás2 600 000
Horvátországi Magyarok Demokratikus KözösségeA HMDK ösztöndíj-adminisztrációs feladatainak költségeihez történő hozzájárulás1 300 000
Kolozsvári Magyar Egyetemi IntézetA KMEI ösztöndíj-adminisztrációs feladatainak ellátásához történő hozzájárulás3 000 000
Jedinstvo Madarske Manjine - Concordia Minoritatis HungaricaeA CMH iroda ösztöndíj-adminisztrációs feladatainak ellátásához történő hozzájárulás3 800 000
GENIUS Jótékonysági AlapítványAz Alapítvány ösztöndíj-adminisztrációs feladatainak ellátásához történő hozzájárulás8 600 000
Pro Scientia Naturae AlapítványA BCE zentai kihelyezett kertészeti képzésének működési költségeihez történő hozzájárulás12 400 000
Pro Scientia Naturae AlapítványA BCE zentai kihelyezett kertészeti képzésének működési költségeihez történő hozzájárulás7 600 000
Pro Scientia Naturae AlapítványAgrárinnovációs Központ fejlesztési és működési költségeihez történő hozzájárulás25 000 000
Nyitra Konstantin Filozófus Egyetem - Közép-európai Tanulmányok KaraMagyarul oktató tanárok bérköltségeihez történő hozzájárulás22 000 000
II. Rákoczi Ferenc Kárpátaljai Magyar FőiskolaA Főiskola bérköltségéhez, valamint könyvelési díjához való hozzájárulás120 000 000
Összesen: 608 232 000
Forrás: EMMI