Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A devizatartalékok összege 2,296 milliárd euróval nőtt az első félévben. A júniusi szerény csökkenés a hasonló léptékű, 215 millió eurós előző havi emelkedést követte. A devizatartalékok májusi emelkedése annak ellenére következett be, hogy abban a hónapban járt le egy félmilliárd angol font értékű tízéves államkötvény.

A devizatartalékok szintje márciusban 2,4 milliárd euróval ugrott meg és azóta 36 milliárd euró fölött van, miután az ÁKK márciusban csaknem ötszörös túljegyzésre bocsátott ki egymilliárd dollár értékben ötéves és kétmilliárd dollárért tízéves államkötvényt. A 4 százalékos fix kamatozású ötéves papír kamatfelára 260, az 5,375 százalékos kuponnal eladott tízévesé 287,5 bázisponttal haladta meg a kibocsátáskor a hasonló futamidejű amerikai államkötvény hozamát. A dollárkötvény kibocsátás előtt 2012 januárjában volt 36 milliárd fölött a tartalékok szintje utoljára. Ebben a hónapban, július 28-án egy milliárd eurónyi 6,75 százalékos kamatozású ötéves államkötvény visszafizetése válik esedékessé.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter parlamenti meghallgatásán azt mondta, hogy a kormány az idén már nem tervez újabb devizakötvény-kibocsátást, a hazai forintpiacról oldja meg az államháztartás finanszírozását.

A monetáris tanács döntése alapján az MNB április végén jelentette be azt az intézkedéscsomagot, amely az adósság nagyobb arányú belső finanszírozását igyekszik előmozdítani és erre a célra a jegybanki devizatartalékot is igénybe veszi. A lehetőség abból ered, hogy a tartalékok összege számottevően meghaladja az ország rövidlejáratú külső adósságának szintjét.

A monetáris tanács döntése értelmében június 16-tól a jegybanki eszköztár részévé vált egy eszközcsere ügylet, amelynek keretében a bankok hosszú lejáratú forint értékpapírokért cserébe deviza értékpapírokhoz juthatnak, ami számukra a devizalikviditáshoz jutást segíti. Erre a célra mintegy 1-2 milliárd eurót szánnak a jegybanki devizatartalékból - közölte Palotai Dániel ügyvezető igazgató egy áprilisi sajtótájékoztatón.