A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

− Az EBRD stratégiái és felzárkóztatási politikái koordinációjáért felelős szakpolitikai alelnök lesz júliustól. Mit takar a feladatköre?

− Az EBRD rendszeresen áttekinti korábban már megfogalmazott ország- és szektorstratégiáit, feladataim egyike lesz, hogy e stratégiák megújítását, illetve újak megfogalmazását irányítsam, koordináljam. Az ország- és szektorstratégiák célja, hogy meghatározza azokat a kereteket, amelyek mentén a bank az egyes tagországokban, illetve egyes gazdasági szektorokban, iparágakban befektetési, illetve hitelezési tevékenységét végzi.

− Feladatkörébe tartozik a magyarországi átalakulás vizsgálata is?

− A bank rendszeresen vizsgálja minden egyes célország gazdaságának állapotát és fejlődését − így Magyarországét is −, valamint előrejelzéseket készít a gazdaságok fejlődésének várható irányáról és mértékéről − elsősorban abból a célból, hogy meghatározza, hogyan tudna a bank a leghatékonyabban hozzájárulni az egyes országok gazdasági felzárkóztatásához. Ezeket a gazdasági elemzéseket a bank főközgazdászának vezetése alatt álló elemző munkatársak végzik.

− Várhatóan milyen csatornákon keresztül és milyen témákban fog együttműködni a magyar gazdaságpolitika vezetőivel?

− A stratégiákkal kapcsolatos kérdéseken túlmenően feladataim közé tartozik még az EBRD és a tagországok kormányai, illetve a bank és a nemzetközi szervezetek (EU, IMF, EIB, Világbank, stb.) közötti kapcsolatok fenntartása és lehetőségek szerinti bővítése. Ennek keretein belül az EBRD − a tagországok kérésére − egyes szakpolitikai kérdésekben tanácsadási tevékenységet folytat, illetve szakpolitikai javaslatokat fogalmaz meg.

− Kinevezését követően első körben az EBRD meglévő felzárkóztatási stratégiájának megvalósulásáért felel, vagy lesz már lehetősége új stratégiai irányokat is meghatározni? Ha igen, milyen új irányba tervezne nyitni?

− Ahogy korábbi kérdésére megfogalmazott válaszomban elmondtam, nem a meglévő stratégiák megvalósítás lesz a feladatom, hanem a korábbiak megújítása, újak megfogalmazása. Mivel július 1-jén lesz az első munkanapom a bankban, még korai lenne új irányok megfogalmazásáról beszélni.