Több kormányzati tisztviselő és fideszes politikus is beszámolt az Indexnek arról, hogy az utóbbi hetekben újra előkerült az a régi pletyka, hogy Orbán Viktor kormányfő személyi változtatásokat tervez a Martonyi János vezette Külügyminisztérium élén. A miniszterelnök ugyanis időről időre megpendíti Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternek a lehetőséget, hogy a külügyben is megcsinálhatná azokat a szükséges átalakításokat, amelyeket a közigazgatásban az elmúlt két évben levezényelt, és bár Navracsics mindig elhárítja a felkínált lehetőséget, Orbáné a döntés joga. A tárcák között a külügy az egyetlen, amelynek tevékenységét a kormányhoz közel álló sajtó is hosszú ideje kritizálja. Martonyi távozásáról, illetve Navracsics lehetséges külügyminiszteri kinevezéséről korábban már több lapinformáció megjelent.

A miniszterelnök májusban hozzányúlt a kormányzati struktúrához, változtatásai azonban nem érintették KIM-et. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma élén Balog Zoltán váltotta Réthelyi Miklóst, a Miniszterelnökség vezetését pedig Varga Mihálytól Lázár János, a Fidesz korábbi frakcióvezetője vette át. Lázár irányításával jelentősen megerősödött a kormányfő hivatala: a Miniszterelnökséghez kerültek a külgazdasági kapcsolatok, az uniós források elosztásának felügyelete, valamint a polgári hírszerzésért felelős Információs Hivatal is. Varga az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter lett, a Fidesz-frakció élére pedig Rogán Antal került.

Ki lesz a jegybankelnök?

Kormányzati források szerint azonban jövőre a Külügyminisztérium mellett a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) élén is elképzelhető változás. Ennek oka, hogy a fideszes politikusok szerint Matolcsy Györgynek van a legnagyobb esélye arra, hogy márciusban Simor Andrást váltsa a jegybank élén. Matolcsy az utóbbi hetekben már csapatépítésbe kezdett, hogy kedvező döntés esetén a számára megfelelő emberekkel foglalhassa el az MNB irányító posztjait - értesült az Index.

Kormányzati találgatások szerint Matolcsy távozása esetén elképzelhető, hogy Varga Mihály IMF-ügyi miniszter kerülhet az NGM élére, de vannak, akik szerint Csák János, a Mol elnöke és a Westel egykori elnöke, jelenlegi londoni nagykövet, illetve Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is szóba jöhet, mint lehetséges utód. Hivatalos döntés azonban még nem született az ügyben.