Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az életkilátások az EU tagországai közül Spanyolországban, Olaszországban, Cipruson, Franciaországban és Svédországban a legkedvezőbbek. Magyarország a sereghajtók közé tartozik ezen a listán.

A magyarok várható élettartama a balti országokban, Szlovákiában, Romániában és Bulgáriában regisztrálttal van egy sorban a KSH kiadványa szerint, azonban az egészségben elöltött évek arányát a KSH jobbnak véli Magyarországon (Bár ennek alátámasztására nem közöl adatokat az összefoglaló.)

Forrás: KSH
Kép: Születéskor várható élettartam az EU-ban, 2013

A TÉR-KÉP 2014 szerint Magyarországon egy éve több mint 40 ezer betöltött, és közel 2 ezer betöltetlen orvosi állás volt. A legtöbb üres munkahelyet a fekvőbeteg ellátásban részt vevő kórházakban tartják számon. Míg Békés megyében az orvosi állások 7 százaléka üres, Fejér megyében nincs betöltetlen gyógyítói státusz.

Forrás: KSH
Betöltetlen orvosi állások aránya megyénként, százalékban, 2014
Kattintson!

Az országban 6343 általában saját praxissal rendelkező háziorvos és házi gyermekorvos tevékenykedett, egy orvosra átlagosan 1550 lakos jutott. Nagyok a területi különbségek, Pest megye jelentős részén, és az ország északkeleti szegletében csaknem az átlagos kétszerese jut egy háziorvosra, míg számos térségben az átlag felét sem éri el a praxisok nagysága.

Forrás: KSH
Kép: Az egy háziorvosra és házi gyermekorvosra jutó lakosok száma, 2014

A települések közel felében nem érhető el helyben háziorvosi ellátás, ezek jellemzően a sok, kis lélekszámú településsel rendelkező megyékben találhatók. A helyettesítésben ellátott háziorvosi és házi gyermekorvosi praxisok aránya országosan öt százalék. A legtöbb (50) ilyen település Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, nagy részük a megye északi részén fekszik.

 

Forrás: KSH
Kép: Háziorvosi és házi gyermekorvosi ellátást helyben igénybe venni nem tudók aránya a népesség százalékában,

A fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás erősen Budapest-centrikus, a fővárosban működik sok országos hatáskörű intézmény. A tízezer lakosra jutó ágyak száma 2014-ben a fővárosban másfélszerese volt az országos átlagnak (70). A megyék közül Veszprémben a legmagasabb e mutató, annak ellenére, hogy ott nincs egyetemi klinika, viszont viszonylag sok településen működik kórház.