Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hétfőn közli a KSH az idei második negyedéves beruházási adatokat. Az első negyedévben a magas bázis miatt 4,5 százalékkal csökkent a beruházások volumene az egy évvel korábbihoz képest. A január-márciusi időszakban összesen 816,5 milliárd forintot költöttek beruházásra Magyarországon. A gép- és berendezés beruházások 1,0, az építési beruházások 8,9 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakától.

Ugyancsak hétfőn publikálja a KSH a júliusi ipari termelői árak alakulását. Júniusban 1,5 százalékkal magasabbak voltak az ipari termelői árak, mint egy évvel korábban, a belföldi értékesítési árak 1,1 százalékos csökkenése és az exportárak 2,9 százalékos emelkedése miatt. Az ipar belföldi eladási árai éves összehasonlításban 2013 augusztusa óta csökkennek, az exportárak háromhavi csökkenés után májusban kezdtek ismét emelkedni.

Szerdán közli a KSH a júniusi külkereskedelmi termékforgalomra vonatkozó második becslését, egyúttal a 2014. évi felülvizsgált adatokat is. Az előzetes adatok szerint júniusban jelentősen megélénkült a külkereskedelmi forgalom: az export euróban számolt értéke 13,4, az importé 8,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva, míg az előző hónapban a kivitel értéke mindössze 2,3 százalékkal nőtt, az import pedig 0,9 százalékkal csökkent.

Csütörtökön publikálja a statisztikai hivatal első becslését a kiskereskedelmi forgalom júliusi alakulásáról. Júniusban 7,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az egy évvel korábbihoz képest az előző havi 4,4 százalékos növekedés után, ezzel két éve megszakítás nélkül nőtt a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon.

Pénteken teszi közzé a KSH a GDP második negyedéves részletes adatait. Az előzetes adatok szerint 2,7 százalékkal nőtt a GDP az április-júniusban az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az első negyedévi 3,5 százalékoshoz képest mérséklődő növekedési ütem hátterében elsősorban a mezőgazdaság teljesítményének csökkenése áll.